Itseohjautuvassa organisaatiossa tiimityöskentely, ryhmädynamiikka ja luottamus työkavereihin ja heidän työpanokseensa on kenties vielä tärkeämpää kuin perinteisessä hierarkkisessa organisaatiossa. Mutta miten se käytännössä voi toimia, kun tiimeihin mahtuu aina kovin erilaisia ihmisiä?
Ryhmätyötä vai tiimityöskentelyä?
Peruskouluajan ryhmätöistä jäi kammo. Ryhmään päätyi aina mukaan joku vapaamatkustaja, joka jätti oman osansa tekemättä, teki sen rimaa hipoen tai jäi kotiin sinä päivänä, kun ryhmätyö piti esitellä koko luokalle. Opiskeluaikoinakaan en osannut kuin pyöritellä silmiäni, kun luennoitsija pyysi meitä tekemään koko kurssin työt ryhmissä.
Työhaastatteluissa kiemurtelin aina vaivautuneena, kun haastattelija halusi tietää, työskentelenkö mieluummin yksin vai tiimissä. Ainahan sitä kysytään. Vastasin ympäripyöreästi, että autan mielelläni muita ja pyydän apua, jos sitä tarvitsen. Takaraivossa jyskytti kuitenkin ajatus siitä, että ryhmätöihin minä en ainakaan sovellu.
Sitten löysin työpaikan, jossa töitä tehtiin oikeasti toimivissa tiimeissä. Kliseistä mutta totta – olo oli kuin valaistuneella. Tiimityöskentely ja ryhmätyöt eivät olekaan sama asia. Ryhmä on kasa ihmisiä, jotka on pakotettu samaan tilanteeseen tai tehtävään. Tiimi muodostuu tai muodostetaan rooleista ja tekijöistä, jotka täydentävät toisiaan, kunnes lopputulos on enemmän kuin osiensa summa.
Jokainen tiimi toimii omalla tavallaan
Meillä työskennellään tiimeissä. Yhdellä henkilöllä voi olla, ja yleensä onkin, useita eri tiimejä, yksi jokaiselle työn kulmalle. Jokainen tiimi on saanut etsiä omat parhaat toimintatapansa, ja jokainen toimiikin hieman eri tavalla: yksi pitää säännöllisiä viikkopalavereja, toinen jakaa päivän huolet ja ilot milloin missäkin pikaviestimessä, kolmas lukee yhteistä sähköpostia ja jakaa työtaakan kuin muiden ajatuksia lukien. Osa tiimeistä myös etsii edelleen itselleen sopivia tapoja toimia yhdessä – olemme kuitenkin vain ihmisiä ja kaikki niin kovin erilaisia.
Kaikkia tiimejä yhdistää kuitenkin yksi asia. Niihin ei mahdu vapaamatkustajia. Kaikki tiimien jäsenet ottavat yhteisen vastuun, muodostavat alatiimejä tekemään pieniä projekteja, tekevät parhaansa jakaakseen työtehtävät niin, että kukaan ei kuormitu liikaa. Kyselevät toistensa kuulumisia päivittäin, pyrkivät auttamaan. Tiimi toimii turvaverkkona, joka ottaa kiinni, kun yksi sen jäsenistä meinaa jäädä kyydistä.
Meillä työskennellään tiimeissä, ja se tuntuu hyvältä.
Ellin kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja polustamme kohti itseohjautuvaa organisaatiota. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.