« takaisin

Etätyö voi uuvuttaa – pidä huoli palautumisesta päivän aikana

19.1.2021

Pidä huoli palautumisesta etätöissä

Pidän etätöistä niiden toimistopäiviä rennomman luonteen takia ja olen ollut etänä 12 päivää viikossa, yleensä loppuviikosta. Näin viikonlopun viettoon on päässyt sujahtamaan suoraan kotitoimistolta, ja viikonloppu on tuntunut vähän pidemmältä ja palauttavammalta kuin muuten.

Viime vuosi oli koronapandemian vuoksi hyvin etätyöntäyteinen, mutta yhtäkkiä etätyö olikin paljon kuormittavampaa kuin ennen. Kun etätyö on jatkuvaa, ei se enää olekaan rentoa, tehokasta ja luovaa työntekoa ennen viikonloppua, vaan tylsyyttä, yksitoikkoisuutta ja irrallisuuden tunnetta.

Vapaamuotoisia kohtaamisia kollegojen kanssa ei juuri ole, ajatuksien vaihto on vaivalloista ja uuden ideointi ja aloittaminen tuntuu tahmealta. Tauot tulee vietettyä työkonetta tuijottaen ja työpäivät eivät lopukaan yhtä selkeästi, kun työpiste nököttää makuuhuoneen nurkassa. Tämän vuoksi viime vuoden aikana aloin kiinnittämään erityistä huomiota työstä palautumiseen.

Mikrotauot auttavat jaksamaan – ja pitävät kodin siistinä

Työterveyslaitoksen mukaan hyvin rasituksesta palautunut työntekijä saa enemmän aikaan niin työssä kuin vapaa-aikanaan, tarttuu aktiivisesti asioihin sekä oppii paremmin uutta. Työstä palautumista tapahtuu ihannetilanteessa jo työpäivän aikana tauoilla sekä tietysti työpäivän jälkeen.

Palautumisen kannalta onkin tärkeää muistaa pitää oikeat tauot muualla kuin työpisteen ääressä, jumppailla ja venytellä aina välillä hetki työpäivän keskellä, lähteä töistä ajoissa ja saada ajatukset pois työasioista työpäivän jälkeen. Palautumista edistävät esimerkiksi mieluisat harrastukset, urheilu, ystävien tapaaminen ja ihan vain oleminen. 

Monesti työnantajat ohjeistavat työntekijöitään etätyöpäivistä sanoen, että: ”Etätyöpäivät eivät ole pyykinpesua tai tiskaamista varten, vaan tarkoitettu puhtaasti töiden tekemiseen.” Itse rohkenen olla tästä hieman eri mieltä. Eihän kukaan toimistollakaan istu kahdeksaa tuntia nenä ruudussa, vaan nousee välillä ylös, kävelee hakemaan kahvia tai jutustelee kollegojen kanssa. Palautumisen kannalta tällaiset mikrotauot päivän aikana ovat tärkeitä.

Etätyössä reissut vessaan tai yksinäiset vaellukset kahvinkeittimelle tuppaavat olemaan kovin lyhyitä, eivätkä näin kovin palauttavia. Kaiken lisäksi niitä havahtuu myös tekemään kovin harvoin. Joten mikäpä sen parempaa kuin työn lomassa nousta välillä ylös, lajitella ja ripustaa pari minuuttia pyykkiä tai täyttää ja tyhjentää tiskikonetta.

Hyvänä elvyttävänä taukojumppana voi myös toimia ylimääräisten tavaroiden lattioilta keräileminen ja järjestely paikoilleen. Näin kodin askareet eivät myöskään kasaudu iltaan, joten silloin ehtii viettämään eri tavalla palauttavaa aikaa.

Siirtymäriitti päättää työpäivän ja auttaa vaihtamaan vapaalle

Työpäivän jälkeen olen huomannut parhaaksi palautumistavaksi säästä riippuen joko pienen jumpan olohuoneessamme tai virkistävän lenkin lähimetsissä. Tämä toimii niin sanottuna siirtymäriittinä, joka selkeästi päättää työpäivän ja siirtää ajatukset pois työasioista.

Myös ajatustyötä ja keskittymistä vaativat asiat, kuten lukeminen, käsityöt tai vaikka sudokujen tekeminen toimivat tehokkaasti työasioiden mielestä karkottajina. Myös television katselu toimii, jos katsomaansa ohjelmaan uppoutuu kunnolla.

Jos palautuminen on ollut pidempään pakkasella, voi tarpeeseen tulla pidempi palautumisjakso, eli loma tai muu viikonloppua pidempi vapaa. Meidän työnantajamme tiedosti hienosti työntekijöidemme poikkeusvuoden palautumisen tarpeen, ja saimme joululahjaksi viisi palkallista vapaapäivää käytettäväksi joulun ja alkuvuoden aikana.

Miten ihana lahja olikaan, että sai viettää joulun aikaan vapaita yli viikon. Oli mahtavaa, kun ehti liikkua joka päivä ja tehdä paljon mieluisia asioita. Niin ja ihan vain myös olla möllöttää!

Miten sinä huolehdit palautumisesta työpäivien aikana tai jälkeen? Kerro vinkkisi kommenteissa!

Jos haluat lukea muita yrityskulttuuripostauksiamme, suuntaa tänne.

Tuulan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta