Yritykset käyttävät erilaista tietoa päätöksenteon ja liiketoiminnan kehittämisen tueksi. Erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina yritysten on entistä tärkeämpää varmistaa toimittajien maksukyky ennen luotettavan sopimuskumppanin valintaa. Reaaliaikainen perintätieto avaa näkymän yrityksen maksukykyyn välittömästi ja auttaa näin tunnistamaan toimittajien maksuvaikeudet ajoissa sekä vähentämään luottotappioiden riskiä. Yleisimmin tunnettu luottoluokitus taas kertoo pitkän aikavälin arvion yrityksen luottokelpoisuudesta.
Epävakaassa taloustilanteessa luotettavat alihankkijat ovat yksi liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisen tärkeimmistä kulmakivistä. Monilla yrityksillä on tällä hetkellä haasteita ja Intrumin perintädatan perusteella erityisesti rakennusala kärsii edelleen vahvasti investointien puutteesta. Rakennusalan matalasuhdanne on erityisen haastava, koska sidosryhmät ulottuvat usein hyvin laajalle. Yhdenkin yrityksen konkurssi voi olla kohtalokas muille alihankintaketjun osapuolille.
Maksuvaikeudet näkyvät perintätietojen avulla
Yritykset saattavat vältellä tilinpäätösten julkaisua, sillä liiketoiminnan romahtamista ei haluta tuoda julki. Myös maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoihin tullut luottotietolakiuudistus aiheuttaa haasteita. Yritykset tiedostavat, että yksikin maksuhäiriömerkintä tiputtaa luottoluokituksen heikoksi ja pyrkivät siksi saamaan merkinnät pois julkisista rekistereistä kiireellä. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkinnän saa pois kuukauden kuluttua maksusta, mutta vaikka merkintä poistuu, yrityksellä voi samaan aikaan olla tuhansien eurojen edestä maksamattomia laskuja perinnässä. Lakiuudistus ei kuitenkaan koske perintätietoa, eli maksuvaikeudet on mahdollista nähdä edelleen niiden kautta.
Usein yrityksellä ei ole julkisia maksuhäiriöitä, mutta Intrumin perintärekisterissä voi kuitenkin olla paljon maksamattomia laskuja. Perintädata on aina reaaliaikaisinta tietoa yrityksen maksukäyttäytymisestä ja sen määrä on myös moninkertainen verrattuna julkisiin maksuhäiriömerkintöihin. Monet heikot yritykset saadaan perintätiedon avulla kiinni ajoissa ja ennätetään reagoida, ennen kuin on liian myöhäistä. Maksukäyttäytyminen antaa viitteen yrityksen kyvystä selviytyä velvoitteistaan. Huonosti maksava alihankkija on aina riski omalle liiketoiminnalle, mutta heikon maksajan kohdalla voi joutua lisäksi vaatimaan tiukempia ehtoja, mikä taas saattaa vaikuttaa sopimusten kannattavuuteen.
Luotettava Kumppani 2.0 – Parempaa riskienhallintaa perintätiedon avulla
Sopimuskumppanin kokonaisvaltainen arviointi on tärkeää ennen luotolla myymistä tai kilpailutusta. Arvioinnissa kannattaa hyödyntää sekä yrityksen tilinpäätöstietoihin, maksukäyttäytymiseen, velkaantuneisuusasteeseen ja kassavirtaan perustuvaa pitkän aikavälin luottoluokitusta että reaaliaikaista perintätietoa. Luotettava Kumppani 2.0 -palvelusta löytyvä Intrumin perintätieto kattaa yli 95 prosenttia Suomen yrityksistä ja auttaa luotettavan toimittajan valinnassa. Perintätietoja tarkastellessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota perintäluokitukseen. Mikäli luokitus on 3–5, yritykseen kannattaa suhteutua kriittisesti. Sen maksukäyttäytymistä on syytä tutkia tarkemmin ja tarvittaessa harkita toista toimittajaa. 5-luokkaan kuuluvien yritysten kanssa ei tule tehdä yhteistyötä, tähän luokkaan kuuluessaan yritys on joko konkurssissa, saneerauksessa, selvitystilassa tai lopettanut liiketoimintansa.
Ennakointi on parasta riskienhallintaa. Katso webinaaritallenteemme ja opi lisää reaaliaikaisen perintätiedon hyödyistä ja siitä, miten perintätiedot näkyvät Luotettava Kumppani 2.0 -palvelussa!
Vieraskynä:
Jaana Jussila
Luottokonsultti
Intrum Oy