Vuoden 2025 alusta voimaan astuva rakentamislaki ja siihen liittyvät muutokset tuovat merkittäviä uudistuksia. Muutokset, jotka ovat osa Petteri Orpon hallituksen ohjelmaa, keventävät hallinnollista taakkaa, selkeyttävät valitusoikeuksia ja nopeuttavat lupaprosesseja. Lisäksi ne tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa, kiertotaloutta ja rakennetun ympäristön digitalisaatiota.
Muutokset rakentamislakiin pähkinänkuoressa:
Rakentamislupien käsittely nopeutuu
Rakentamislupahakemukset käsitellään jatkossa kolmen kuukauden sisällä, lukuun ottamatta erityisen vaativia hankkeita, joiden käsittelylle asetetaan kuuden kuukauden aikaraja.
Uusi puhtaan siirtymän sijoittamislupa
Puhtaan energian teollisuushankkeet saavat vauhtia uudesta sijoittamisluvasta, joka mahdollistaa rakentamisen ilman kaavoitusta tietyissä tapauksissa. Tämä koskee esimerkiksi akkutehtaita, vedyn tuotantoa ja hiilidioksidin talteenottoa. Tuuli- ja aurinkovoimahankkeet eivät kuitenkaan kuulu luvan piiriin.
Vähähiilinen rakentaminen ja ilmastoselvitys
Uudistettu laki ohjaa vähähiiliseen rakentamiseen, mutta pientaloilta ja laajamittaisilta korjaushankkeilta ei vaadita hiilijalanjäljen laskentaa. Kerrostalojen ja toimitilojen osalta ilmastoselvitys esitetään loppukatselmuksessa.
Kevyemmät vaatimukset lupahakemuksille
Rakentamislupahakemukseen riittävät pääpiirustustasoiset suunnitelmat, ja muita liitteitä tarvitaan vain perustellusta syystä. Materiaaliseloste korvataan yksinkertaisemmalla rakennustuoteluettelolla.
Muutoksia purkamisluviin ja valitusoikeuksiin
Suojeltujen rakennusten purkamista helpotetaan huonokuntoisissa tapauksissa. Museoviranomaisten ja ELY-keskusten valitusoikeuksia on rajattu, mutta ne säilyvät tärkeissä kohteissa.
Rakentamislaki uudistuu vastaamaan kestävän kehityksen, digitalisaation ja sujuvamman hallinnon tarpeita. Uudistusten tavoitteena on luoda entistä toimivampi ja ympäristöystävällisempi rakennettu ympäristö.
Lähde:
Ympäristöministeriö: 19.12.2024 Rakentamislaki sekä siihen tehdyt korjaukset voimaan vuoden alusta