Yrityksen perustaminen kiehtoo monia, mutta siihen liittyvät käytännön asiat, byrokratia ja paperityöt pelottavat. Kun ottaa ajoissa selvää asioista ja valmistautuu hyvin, yritystoiminta osoittautuu antoisaksi ja motivoivaksi tavaksi työllistää itsensä ja muita. Haastattelin tämän kirjoituksen taustaksi Atentis Oy:n perustanutta Johannes Albäckiä, joka jakaa nyt omat vinkkinsä aloittelevalle yrittäjälle!
Ideasta toimeen
Kun perustaa yrityksen, kaiken takana on hyvä bisnesidea ja se, että uskoo siihen itse. Ennen yrityksen varsinaista perustamista pitää miettiä ja jalostaa bisnesideaansa ja kerätä taustatietoja sitä varten. Kannattaa tehdä huolellinen markkina-analyysi ja liiketoimintasuunnitelma sekä tutustua esimerkiksi verotusasioihin huolellisesti alusta asti. Liiketoimintasuunnitelmaa varten löytyy netistä malleja, ja siihen kannattaa pyytää myös sparrausta.
Kun idea on hiottu ja jalostettu ja liiketoimintasuunnitelma kunnossa, itse yrityksen perustaminen on toimenpiteenä helppo – perustamisen voi hoitaa helposti netissä PRH:n verkkopalvelussa. Esimerkiksi osakeyhtiömuotoisen yrityksen perustamisessa vaaditaan rekisteröinti ja yhtiön ilmoittaminen kaupparekisteriin kolmen kuukauden sisällä perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Perustamisilmoituksen yhteydessä yhtiön voi myös ilmoittaa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Lisäksi osakeyhtiötä perustettaessa tulee perustaa myös pankkitili, johon osakepääoma siirretään.
Johannes kertoo yhtiömuodon valitsemisen olleen helppoa, koska tulevaisuuden kannalta osakeyhtiömuoto oli hyvä. Yritystä perustaessa tuleekin aina miettiä pitkälle tulevaisuuteen.
Byrokratiaa ja työtä
Kun perustaa yrityksen, kannattaa varautua siihen, että työmäärä on todella suuri, koska kaiken saa aloittaa nollasta. On mietittävä esimerkiksi viestintää ja markkinointia: luotava verkkosivut ja niiden sisältö, suunniteltava tai tilattava logot ja muu visuaalinen ilme. Lisäksi pitää tehdä sopimuspohjat, palvelukuvaukset, käyttöohjeet ja kaikki muu tarvittava.
Myös erilainen byrokratia aiheuttaa usein päänvaivaa aloittelevalle yrittäjälle. Osakeyhtiön pitää maksaa toiminnastaan ennakkoveroa, ja uuden osakeyhtiön ennakkovero määritellään oman arvion mukaan.
Verotukseen liittyvistä asioista kannattaa huomioida myös kausiveroilmoituksen tekeminen. Arvonlisäverovelvollisten ja palkkoja maksavien on annettava kausiveroilmoitus. Verottaja määrittelee kausiveroilmoituksen ilmoitusjakson, ja se voi olla esimerkiksi kerran vuodessa tai kerran kvartaalissa. Ilmoitusjaksojen rajat riippuvat liikevaihdon suuruudesta, ja varsinkin liikevaihdon kasvaessa raja-arvojen yli kannattaa olla tarkkana siitä, että ilmoitusjakso on oikein. Tämä on erityisesti pienen ja kasvavan yrityksen ongelma, mutta kun ilmoittaminen rutinoituu ja säännöllistyy, homma helpottuu.
Ensimmäistä työntekijää palkatessa tulee huomioida myös TyEL-ilmoitus, joka pitää laittaa työeläkeyhtiölle heti, kun on maksanut ensimmäisen palkan. Koska tieto ei siirry verottajan ja työeläkeyhtiön välillä, tulee huolehtia myös verottajalle ilmoittamisesta.
Johannes sanoo ymmärtävänsä hyvin muita yrittäjiä, jotka tuskailevat byrokratian ja rahan kanssa. Raha-asioissa pitää olla tarkka, ja kaikkia etuja kannattaa käyttää ja hyödyntää. ”Itse liityin Luotettavaksi Kumppaniksi, jotta voin vähentää tilaajavastuulain aiheuttamaa byrokratiaa – mitä vähemmän byrokratiaa itselle jää hoidettavaksi, sen parempi”, hän kertoo.
Positiivisia yllätyksiä ja terveisiä yritystoiminnasta haaveileville
Paperitöistä huolimatta moni asia yrittäjyydessä yllättää positiivisesti. Itselle työskentely motivoi paljon, ja kaikki langat ovat omissa käsissä. Samalla kasvaa käsitys rahasta ja siitä, mikä palveluiden arvo on. Palkitsevinta on, kun voi työllistää yritystoiminnallaan muitakin.
Lopuksi Johannes lähettää terveisiä muille aloitteleville yrittäjille ja yritystoiminnasta haaveileville: ”yrittäjänä omaan tekemiseen kannattaa uskoa, ja kiireisetkin ajanjaksot jaksaa paremmin, kun motivaatio on kohdallaan. Yrityksen perustamisen on oikeastaan sivuseikka sen jälkeen, kun usko omaan tekemiseen on kohdallaan, ja kun yrityksen perustaa oman unelman eikä rahan takia.”
Eikö Johanneksen mainitsemat tilaajavastuulain velvoitteet ole vielä tuttuja? Tutustu tilaajavastuulakiin lataamalla oppaamme: