Ostitko sijoitusasunnon tai onko aikomuksenasi laittaa oma asuntosi muuten vuokralle? Asunnon vuokrasuhteessa on monia kiemuroita, eikä vuokramarkkinoille kannata lähteä perehtymättä asioihin.
Sekä asunnon vuokraajalla että vuokralaisella on asuntoon liittyen paljon velvollisuuksia ja vastuita, jotka pohjautuvat huoneenvuokralakiin ja asukkaan kanssa tehtyyn vuokrasopimukseen. Nämä asiat kannattaa selvittää tarkkaan ennen asunnon vuokraamista, ja kertoa ne myös vuokralaiselle, jotta molemmin puolin säästytään ikäviltä yllätyksiltä.
Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuut asunnon kunnossapidosta
Asunnon kunto kannattaa tarkistaa aina vuokralaisen vaihtuessa tai tehdä kartoitus lähtötilanteesta. Erityistä huolellisuutta käyttäen kannattaa tarkistaa paikat, joissa on riski laajoille vahingoille. Tällaisia ovat märkätilat ja keittiö.
Jos asuntosi on jo vuokralla, voi tarkistuskäyntejä sopia vuokralaisen kanssa huoneistoon esimerkiksi vuoden välein. Näin asunnon kunnosta pysyy ajan tasalla, eikä yllätyksiä tule niin herkästi vuokralaisen vaihtuessa.
Vuokranantajalla on vastuu asunnon perustarvikkeista. Tämä tarkoittaa, että vuokranantajan on pidettävä huolta, että asunnossa on toimiva jääkaappi, pakastin, liesi ja muut mahdolliset kiintokalusteet, jotka kuuluivat huoneistoon sitä vuokrattaessa. Jos joku laitteista rikkoontuu, on vuokranantajan tehtävä korjauttaa se tai hankkia uusi.
Sen sijaan, jos vuokralainen huolimattomuudellaan tai tahallisesti aiheuttaa vaurioita kodinkoneille tai kiintokalusteille, niiden korjauskustannukset peritään vuokralaiselta.
Myös esimerkiksi keittiössä asustavan sitkeän tuholaislauman häätö kuuluu vuokranantajan vastuulle, jos kutsumattomat vieraat eivät katoa kotikonstein. Jos kuitenkin vuokralainen on aiheuttanut tuholaisongelman omalla huolimattomuudellaan, voi sen hoitaminen joskus olla myös hänen vastuullaan.
Vuokranantaja on ensisijaisesti vastuussa asunnon remontoimisesta siltä osin, kun kyse on normaalista asumiskulumisesta. Tästäkin poikkeuksena ovat remontit, jotka aiheutuvat vuokralaisen huolimattomuudesta tai asunnon tavanomaisen hoidon laiminlyönnistä.
Vuokralainen ei myöskään saa tehdä asunnossa suuria muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa. Tällaisia ovat esimerkiksi seinän maalaaminen, lattian uusiminen tai kiintokalusteiden asennus.
Vuokralaisella on ilmoitusvelvollisuus, mikä tarkoittaa, että hänen tulee ilmoittaa eteenpäin isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön, jos havaitsee asunnossaan jonkin vian tai puutteen. Tällainen voi olla vaikkapa vuotava hana tai haljennut vessanpönttö. Isommista ongelmista, kuten vesivahingoista, pitää tietysti ilmoittaa huoltoon ja myös vuokranantajalle saman tien.
Kenellä on vastuu vuokra-asunnon vahingoista?
Jos vuokratussa asunnossa tapahtuu jokin vahinko, esimerkiksi vesivahinko, riippuu vastuu korjauskuluista tapahtuneen vahingon aiheuttajasta.
Esimerkiksi vuokrahuoneistossa vuokraushetkellä olleet keittiön kodinkoneet, niiden asennukset liitäntöineen sekä niistä mahdollisesti aiheutuva vahinko ovat vuokranantajan vastuulla. Jos vuokralainen ei kuitenkaan huolla tai puhdista kodinkoneita asianmukaisesti, ovat vahingosta aiheutuneet kulut puolestaan vuokralaisen vastuulla.
Jos vuokralainen on itse hankkinut uuden kodinkoneen tai asentanut vaikkapa pesukoneen väärin, on vuokralaisella vastuu vahingon sattuessa. Oman pesukoneen tai tiskikoneen asennus vuokra-asuntoon tuleekin aina tehdä pätevän putkimiehen toimesta. Asukas vastaa tietysti myös itse hankkimiensa kodinkoneiden asennuskustannuksista.
Hurjia pippaloita järjestäessä tai riehakasta lemmikkiä hankkiessa on hyvä muistaa, että vuokralainen on itsensä lisäksi vastuussa myös omien vieraidensa tai lemmikkiensä huoneistolle aiheuttamista vahingoista.
VINKKI! Mikäli tarvitset pätevää remonttimiestä tai vaikkapa tiskikoneen asentajaa, löydät kaikki Suomen yritykset asiakasarvioineen ja taustatietoineen Zeckit-yrityshausta.
Valitse vuokralainen huolella
Monta harmia asunnon vuokrauksessa voi välttää valitsemalla huoneistonsa vuokralaisen huolella. Vuokralainen kannattaa tavata jopa useampaan otteeseen ja käyttää hänen haastattelemiseensa paljon aikaa, jotta hänen elämäntilanteestaan ja myös persoonastaan pääsee kunnolla jyvälle. Voit myös halutessasi kysyä kokemuksia vuokralaisesta aiemmilta vuokranantajilta.
Myös luottotietojen tsekkaus on hyvä muistaa tehdä, vaikka asunnon hakija kuinka vakuuttelisi hyvää taloudellista tilannettaan. Vuokraajalta kannattaa myös periä ennen asunnon luovuttamista vuokravakuus, joka kattaa mahdollisia väliin jääviä vuokria tai asunnolle vuokraajan huolimattomasta toiminnasta aiheutuvia remonttikuluja.
Vuokravakuustilille talletat vuokravakuuden turvallisesti
Vuokravakuutta kutsutaan myös takuuvuokraksi tai vuokratakuuksi ja se on sovitun suuruinen rahasumma, joka korkeintaan kuitenkin voi vastata kolmen (3) kuukauden vuokraa vastaavaa määrää.
Vuokravakuuden kanssa kannattaa toimia järkevästi. Sen sijaan, että vuokravakuus maksettaisiin suoraan vuokranantajan tilille, kannattaa vuokravakuus laittaa erilliselle vuokravakuustilille. Vuokravakuustilille vuokralainen tallettaa sovitun vakuussumman ja panttaa sen panttaussitoumuksella. Näin tekemällä molemmat osapuolet tietävät, että vuokravakuus on hyvässä tallessa.
Vuokravakuuden voi nostaa vuokrasuhteen päätyttyä, kunhan vuokranantaja on ensin vapauttanut panttauksen. Jos vuokralainen esimerkiksi laiminlyö asunnon hoitoa, aiheuttaa sille normaalia kulumista suurempaa vahinkoa tai jättää vuokrat maksamatta, on vuokranantajalla oikeus nostaa pantatut rahat pankista korvaamaan vahinkoja.
Vuokranantajan oikeudet
Oikeus vuokraan. Vuokranantajalla on oikeus saada vuokrasopimuksessa sovittu vuokra vuokralaiselta. Vuokraa ei siis tarvitse penätä vuokralaiselta joka kuukausi erikseen, vaan vuokralaisella on velvollisuus suorittaa vuokranmaksu toistuvasti ilman erillistä kyselyä.
Oikeus vuokrankorotukseen. Jos vuokrasopimuksessa on erillinen maininta vuokrankorotuksesta, on vuokranantajalla oikeus korottaa vuokraa. Vuokrasumma voidaan sitoa esimerkiksi yleiseen elintasoindeksiin, jolloin sitä voidaan korottaa indeksinkorotukseen sidottuna vaikka vuosittain.
Oikeus vuokravakuuden pidättämiseen. Vuokranantajalla on oikeus pidättää vuokravakuudesta vuokralaiseltaan olevien saatavien määrä. Vakuutta voi pidättää esimerkiksi maksamattomien vuokrien tai vuokralaisen huolimattomuudesta johtuvien korjauskustannusten takia.
Oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen tai irtisanomiseen sekä häätöön. Mikäli vuokralainen rikkoo lakia tai vuokrasopimista, on vuokranantajalla oikeus päättää vuokrasopimus. Syyttä vuokrasopimusta ei voi kuitenkaan purkaa, vaan vuokralaisen rikkomuksen laatu määrittää, onko purkamiseen perusteet. Häätö tulee kyseeseen silloin kun vuokralainen ei lähde asunnosta vapaaehtoisesti. Asunnon voi myös ottaa omaan käyttöönsä, jolloin vuokrasopimuksen purkamiseen ei tarvitse olla mitään rikkomukseen perustuvaa syytä.
Jos asuntosi kaipaa remonttia ennen vuokrausta, löydät päteviä ammattilaisia asiakasarvioineen ja taustatietoineen Zeckit-yrityshausta.