Kuten aikaisemmassa blogipostauksessani kirjoitin, ostin remonttikuntoisen asunnon. Kyseinen talo on rakennettu vuonna 1955, joten monen hieman vanhemman asunnon tai talon remontoinnista unelmoivan tapaan, tuli myös minulle eteen asbestikartoituksen teettäminen. Isännöitsijälle täyttämässäni remontti-ilmoituksessa ensimmäinen kohta oli asbestikartoittajan yhteystiedot, eikä asunnon remontti voinut alkaa ilman asianmukaista kartoitusta.
Asbesti on hyvä paloeriste, paha karsinogeeni
Asbestia on käytetty hyvien rakennusteknisten ominaisuuksiensa johdosta paljon erilaisissa rakennusmateriaaleissa, kuten laasteissa, eristysmassoissa sekä muovimatoissa ja vinyylilattialaatoissa. Asbesti on palamatonta, hyvin lämpöä eristävää ja sillä on hyvät akustiset ominaisuudet. Kääntöpuolena kuitenkin on, että se on terveydelle äärimmäisen vaarallista. Jo pieni määrä asbestipölyä altistaa rajuille terveyshaitoille, kuten erilaisille syöville. Näkymättömän pienet asbestikuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin pysyvästi aiheuttaen äärimmäisiä terveyshaittoja jopa useamman vuosikymmenen päästä.
Miten löytää asbestikartoittaja?
Ammattitaitoisen asbestikartoittajan löytäminen ei ole remontoinnista mitään tietämättömälle ihan helppo nakki. Itse aloitin etevän asbestikartoittajan etsimisen hakemalla internetistä asbestilakia, asbestikartoittajaa ja muita asbesti-sanalla alkavia termejä. Koska vedin yksinkertaisilla hakusanoilla vesiperän, päädyin googlettamaan lauseen ”Kuka saa tehdä asbestikartoituksen?”
Löysin lopulta Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta maininnan, jonka mukaan ”Asbestikartoituksen tekeminen edellyttää asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen riittävästi perehtynyttä henkilöä, jolla on kysymyksessä olevan kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämä ammatillinen osaaminen.” Pätevinä asbestikartoituksen tekijöinä pidetään esimerkiksi sertifioituja AHA-asiantuntijoita sekä rakennusterveysasiantuntijoita. AHA-sertifioituja ammattilaisia voi etsiä Sertifikaattihaku-palvelusta hakemalla rakentamisen henkilösertifikaatteja ja asbesti- ja haitta-aineasiantuntijaa. Lopulta päädyin kuitenkin valitsemaan asbestikartoittajan tuttavani suosittelun kautta.
Asbestia löytyi, mitäs nyt?
Koska asbesti on erittäin vaarallinen ja vakavia terveyshaittoja aiheuttava aine, on sen käsittelyn kanssa oltava äärimmäisen tarkkana. Jos asbestia löytyy, sen määrä, laatu ja paikka pitää kirjata huolellisesti turvallisuussuunnitelmaan ja huomioida, että asbestitilojen purkutöitä saa tehdä vain siihen rekisteröidyt ammattilaiset.
Purkutöiden ajaksi asbestia sisältävät tilat on eristettävä ja alipaineistettava hyvin tarkasti. Pelkkä huolellinen puhdistus ei kuitenkaan riitä, vaan purkutöiden jälkeen kaikista tiloista on tehtävä ilmanlaadun mittaukset ja tarkistettava, että silmämääräisesti näkymätöntä asbestipölyä ei jää leijailemaan huoneilmaan.
Rakenteissa asbestista ei aiheudu vaaraa, mutta purkutöissä syntyvä asbestipöly on erittäin haitallista. Senpä takia asbestinpurkutöitä saavat tehdä vain yritykset, joilla on siihen lupa. Asbestipurkutyöluvalliset yritykset löydät kätevimmin Zeckit-yrityshausta.
Lue täältä isännöitsijän vinkit, kuinka asbestin kanssa kannattaa menetellä remonttia suunnitellessa.
PS: Varsinkin vanhan parketin ja keittiön välitilan laatoituksen alta asbestia etsiessä touhusta lähtee aika kova ääni. Jos haluaa siis olla huomaavainen naapureita kohtaan, kannattaa kerrostalossa alakerran ilmoitustaululle laittaa ilmoitus myös pelkästä kartoituksesta!