Asuuko taloyhtiössäsi paljon ihmisiä, joilla on aina avaimet ja lompakko hukassa? Kuten olet saattanut huomata, uusien avaimien hankkiminen epäonnekkaalle asukkaalle ei ole ihan parin minuutin juttu. Taloyhtiöissä, joissa avaimia häviää paljon ja joissa tehdään paljon ilkivaltaa, digitaalinen lukitusjärjestelmä on hyvä vaihtoehto mekaaniselle lukitukselle.
Digilukituksen hyödyt verrattuna mekaaniseen lukitukseen
Lauri Rauhala, Etelä-Suomen avainasiakaspäällikkö Abloy Oy:sta kertoo, kuinka digitaalinen lukitus eroaa perinteisistä lukitusratkaisuista.
– Abloyn digilukitusjärjestelmän Pulse-avaimessa ei ole sarjoitusta, eli jos avain vaikka katoaa, se voidaan poistaa käytöstä. Tai kun asukas haluaa oikeuden esimerkiksi taloyhtiön saunatilaan, se onnistuu helposti. Lukkosepän ei tarvitse sarjoittaa lukkoja uusiksi, vaan asukkaalle annetaan kulkuoikeus muutamalla klikkauksella. Kaikki avainhallinta ja sähköiset muutokset onnistuvat käytännössä etänä. Mekaanisten lukkojen sarjoittaminen saattaa maksaa jopa satoja euroja, kun taas digiavainten muutokset voi saada vaikka muutamalla kymmenellä eurolla, Rauhala kertoo.
Pulse-avaimia hallinnoi yleensä Abloyn valtuuttama lukkoliike tai isännöitsijä. Lukkoliike asentaa järjestelmän ja pääkäyttää tietojärjestelmää. Pääkäyttäjä voi tehdä sitten alemman tason käyttäjäoikeuksia esimerkiksi isännöitsijälle, huoltoyhtiölle tai taloyhtiölle itselleen (esim. yhtiön talonmiehelle, jos sellainen löytyy).
Taloyhtiön lukitusratkaisu tulee valita tarpeen mukaan
Kun taloyhtiössä mietitään lukitusvaihtoehtoja, kannattaa miettiä talon asukaskuntaa, ympäristöä ja asukkaiden vaihtuvuutta.
– Mitä enemmän asunnoissa on vuokrakäyttöä, avaimet katoilevat tai on ilkivaltaa, sitä järkevämpi sijoitus sähköinen järjestelmä on.
Digilukituksen avulla pystytään tekemään kulunvalvontaa ja selvittelemään, kuka on käyttänyt avainta, esimerkiksi ilkivallan tai kellarivarkauksien yhteydessä. Tällä on usein myös häiriöitä ennaltaehkäisevä vaikutus.
– Jos yhtiö sen sijaan on rauhallinen, asunnoissa ei ole vuokrakäyttöä, yhtiössä esiinny ilkivaltaa ja avaimet pysyvät hyvin tallella, suosittelen perinteistä mekaanista avainta. Taloyhtiön ei ole välttämättä järkeä investoida kalliimpaan digitaaliseen ratkaisuun, jos hyödyt siitä jäävät vähäisiksi, Rauhala tiivistää.
Mitä muutoksia digilukitukseen siirtyminen vaatii
Lukkojärjestelmän vaihtaminen saattaa kuulostaa isolta urakalta, mutta todellisuudessa sen voi toteuttaa parhaimmillaan muutamassa päivässä. Jos taloyhtiössä on jo ennestään Abloyn vanha lukkojärjestelmä, digilukitukseen siirtyminen vaatii vain avainpesien vaihdon. Kun taloyhtiö on sopinut asennuksesta palveluntarjoajan ja lukkoliikkeen kanssa, työ etenee vauhdikkaasti.
– Lukkoliikkeessä avaimet ohjelmoidaan ennen kuin uudet lukkopesät asennetaan. Asennuksen ajankohta sovitaan taloyhtiön kanssa esimerkiksi niin, että asennetaan yksi rappu päivässä, jolloin lukkoseppä kiertelee ruuvailemassa uudet pesät paikalleen. Avaimet luovutetaan asukkaille ennen kuin lukitus vaihtuu. Asukkaalla on avainnipussaan uusi ja vanha avain samaan aikaan ja, kun hän huomaa joku päivä kotiin tullessaan lukkojen vaihtuneen, otetaan uusi avain käyttöön, Rauhala kertoo.
Tarjous kannattaa kysyä useammalta lukkoliikkeeltä ja tarkastaa, että yritys on Abloyn valtuuttama, jolloin he varmuudella osaavat ja saavat asentaa digilukkoja.
Alan yrityksiä omalta alueeltasi löydät näppärästi Zeckit-yrityshausta, josta näet yritysten taustatiedot ja asiakasarviot.
Abloy Oy on 112 vuotta vanha yritys, jonka päätehdas sijaitsee Joensuussa. Sadan vuoden aikana yritys on tuonut markkinoille monelle tuttuja mekaanisia avaimia muun muassa ura-avaimen. Sähköisissä ratkaisuja Abloy on kehittänyt viimeisen 20 vuoden aikana.