Tiesitkö, että voit vähentää energiankulutusta pienillä arjen teoilla? Entä tiedätkö, mitkä ovat suurimpia energiasyöppöjä kodissasi? Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta jakaa parhaat neuvonsa, kuinka omakotitaloasuja voi säästää energiaa tekemällä fiksuja valintoja. Motiva Oy on valtion omistama yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.
Omakotitalon suurimmat energiasyöpöt
Omakotitalon energiankulutus voidaan jakaa kolmeen päätekijään: tilojen lämmitys, laitteiden sähkönkulutus ja käyttöveden lämmitys. Kettunen kertoo tarkemmin, kuinka energiankulutus jakautuu näiden tekijöiden kesken.
– Tilojen lämmitys syö likimain puolet pientalon kuluttamasta energiasta. Kulutus vaihtelee paljon muun muassa rakentamisvuoden, koon, maantieteellisen sijainnin ja energiatehokkuusratkaisujen mukaan. Talot ovat oman aikakautensa tuotteita ja rakentamismääräysten kehittyminen on vaikuttanut paljon rakentamisen energiatehokkuuteen.
– Tilojen lämpö karkaa talosta ulos ilmanvaihdon kautta sekä seinien, ikkunoiden ja ovien sekä ylä- ja alapohjan läpi. Näistä ilmanvaihdon kautta menee eniten lämpöä harakoille, jos ilmanvaihdossa ei ole lämmön talteenottoa. Kodin laitteet ovat kehittyneet jatkuvasti energiatehokkaampaan suuntaan, mutta samalla varustelutaso kodeissa on kasvanut. Erilaiset sähkölaitteet, kuten sähkökiuas ja LVI-laitteet aiheuttavat reilun neljänneksen omakotitalon energiakulutuksesta.
– Käyttöveden lämmitykseen kuluu loput, vajaa neljännes. Kulutus vaihtelee hyvin paljon talouksien välillä, sillä käyttötottumuksilla, kuten suihkussa vietetyllä ajalla, on erityisen suuri merkitys käyttöveden kulutukseen, Kettunen kertoo.
Arjen valinnoilla on suuri merkitys energiankulutuksessa
Voit vaikuttaa omakotitalon energiankulutukseen monin eri tavoin. Kettunen neuvoo, mihin asioihin tulisi kiinnittää arjessa huomioita säästääkseen energiaa:
- Säädä huoneiden lämpötilat suositusten mukaiseksi: oleskelutilat 20–22 °C ja makuuhuone 18–20 °C. Yhden asteen alentaminen sisälämpötilassa pienentää tilojen lämmityksen kulutusta noin 5 prosenttia.
- Tiivistä ikkunat kunnolla, koska silloin veto vähenee. Vedottomammassa tilassa viihtyisä lämpötila on matalampi. Vinkit ikkunaremonttiin löydät täältä.
- Säädä ilmanvaihdon asetukset oikein ja käytä sitä tarpeen mukaan. Esimerkiksi koneellisessa tulo-poistoilmanvaihdossa on hyvä laitaa lämmön talteenotto päälle lämmityskaudella.
- Hanki energiatehokkaat laitteet. Energiatehokkaat laitteet säästävät pitkässä juoksussa energiaa ja rahaa, joten parhaaseen A-energialuokkaan kannattaa panostaa.
- Varmista, että lämmitystermostaatit toimivat hyvin. Niin sanotuilla älytermostaateilla voidaan ohjelmoida lämpötilat oman viikko- ja vuorokausirytmin mukaiseksi (esimerkiksi yöksi ja työpaikalla olemisen ajaksi matalammat huonelämpötilat).
- Muista eristää talon yläpohja kunnolla. Se on usein energiaa säästävä ja taloudellisesti kannattava toimenpide.
- Investoi lämpöpumpputekniikkaan. Näin voidaan usein säästää hyvin paljon energiaa ja euroja.
Älä läträä vettä tai käytä sähköä turhaan
Veden kulutukseen kaikkien on helppo kiinnittää huomiota. Pienillä asioilla on suuri merkitys ja luonto ja kukkaro kiittävät.
Kun tiedostaa ajatuksen tarpeenmukaisesta energian ja veden käytöstä, vie se käyttötottumuksia energiaa säästävään suuntaan. Suihkussa käydessä kannattaa käyttää vettä vain peseytymiseen tarvittava määrä ja sulkea hana saippuoinnin ja mahdollisten muiden toimenpiteiden ajaksi. Saunaan kannattaa mennä heti, kun sauna on lämmin, eikä lämmittää sitä kuumemmaksi kuin on tarpeen.
– Veden kulutukseen vaikuttavat tapojen lisäksi veden virtaama. Suositus on suihkun ja keittiön hanalle 12 l/min, pesualtaan hanalle 6 l/min, Kettunen vinkkaa.
Jos tarvitset apua kotisi energiatehokkuuden parantamisessa, lue vinkit sopivan remonttiavun valintaan.
Motiva Oy on valtion kokonaan omistama yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja kestävän kehityksen vauhdittamiseksi. Motiva tarjoaa kuluttajille, yrityksille, kunnille ja julkishallinnolle tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita ja kestäviä valintoja.