« takaisin

Hyvin suunniteltu kattoremontti kannattaa

24.4.2019

Kaikissa taloyhtiöissä kattoremontti tulee ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin, ja sen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, vaikka vaurioista ei olisi vielä merkkejä. Yleensä kattoremontti on tarpeen katon palveltua noin kolmekymmentä vuotta, mutta remontti voi tulla ajankohtaiseksi aiemminkin esimerkiksi rakennusvirheiden seurauksena. Hyvin suunniteltu kattoremontti kannattaa
 
Kattoremontin suunnittelu alkaa kuntokartoituksesta

Taloyhtiöt suunnittelevat kattoremonttia usein isännöitsijän johdolla pitkän tähtäimen suunnitelmaa (PTS) tehtäessä. Siihen kuuluvien kuntoarvioiden perusteella saadaan tietoa katon kunnosta, jolloin selviää, riittävätkö korjaukset vai vaatiiko katto täydellisen remontin. 

Katon kunto tarkastetaan ammattilaisen tekemällä kuntokartoituksella, jonka perusteella aloitetaan joko huolto- tai remonttityöt. Kattoa tulisi huoltaa säännöllisesti, sillä huolto pidentää katon käyttöikää. Ajoissa teetetty kattoremontti tulee edullisemmaksi kuin remontti, joka aloitetaan siinä vaiheessa, kun vaurioita on jo päässyt syntymään.

Katon huonon kunnon voi huomata vuodoista, halkeamista, ruostejäljistä tai kattomateriaalin pintaan tulleesta kasvustosta. Myös löystyneet naulat ja ruuvit voivat olla merkki kattoremontin tarpeellisuudesta.

Kattoasiantuntija Lasse Tuononen Vesivekistä kertoo kuinka ylläpitää katon kuntoa. Vesivek on 80-luvulla perustettu yritys, joka toteuttaa katto-, sadevesi- ja kattoturvaremontteja ympäri Suomea.

– Katon elinikään vaikuttavat materiaali, huolto ja puhdistus. Katto tulee puhdistaa säännöllisesti, ettei se pääse sammaloitumaan ja roskaantumaan, Tuononen kertoo.

Tarkasta yrityksen taustat, referenssit ja takuuasiat

Kattoasiantuntija neuvoo, mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomioita taloyhtiön valitessa yritystä kattoremontin toteuttajaksi.

– Yrityksen luotettavuuteen, toimitusaikoihin ja takuisiin kiinnittäisin huomioita. Vesivek on yksi harvoista suomalaisista tehdasasennusyrityksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että valmistamme omat pellit kattoprofiilitehtaassa Pirkkalassa. Yrityksellämme on myös omat asentajat, jotka asentavat pellit. Jos materiaaliin tulee joku vika takuuaikana, vastaamme myös työtakuusta. Pellit tehtaasta ostavan urakoitsijan työtakuu ei välttämättä ole voimassa, Tuononen sanoo.

Urakoitsijaa valitessa referenssien pyytäminen on viisasta. Aiemmista kohteista kannattaa etsiä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan yhteystiedot ja kysyä rohkeasti, kuinka kattoremontti heillä onnistui. On hyvä kysyä myös urakoitsijan tavasta viestiä asukkaille projektin edetessä. Urakoitsijoiden taustatietoja pystyt tarkastelemaan ilmaisessa Zeckit-palvelussa. Zeckitistä löydät muun muassa yrityksen henkilöstö- ja liikevaihtokokoluokat, tiedon tapaturma- ja vastuuvakuutuksista ja asbestipurkuluvista sekä tulkinnan yrityksen toiminnan vakaudesta.

Panosta tarjouspyyntöön

Tarjouspyynnön sisältö kannattaa kirjata mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Tässä vaiheessa konsultin käyttäminen voi olla viisasta. Kun tarjouspyynnön sisältö on tarkkaan harkittu ja mahdollisimman kattava, tarjouksia on helpompi vertailla eikä urakoihin tule yllätyskuluja. Halvin tarjous ei aina ole paras mahdollinen. 

Useamman tarjouksen pyytäminen on tärkeää, jotta saat käsityksen urakan arvosta ja pystyt tekemään vertailua. Tarjousten vertailussa kannattaa myös hyödyntää ulkopuolista konsulttia eikä sokeasti luottaa yritysten myyntihenkilöihin. Tekninen termistö voi tuottaa harmaita hiuksia, mutta ammattitaitoinen konsultti osaa selittää mitä kaikki termit tarkoittavat. Nyt kaikki kipin kapin kattoremonttikaupoille!

Lue myös vinkit, kuinka kannattaa valita urakoitsija taloyhtiön remontteihin

 

 

Lue lisää aiheesta