« takaisin

Kotitalousvähennys – näin varmistat, että saat sen!

Kotitalousvähennys kannattaa aina ehdottomasti muistaa, jos teetät kotitalousvähennyskelpoisia töitä, kuten kodin tai kesämökin muutostöitä. Tiesithän kuitenkin, että et saa rahaa takaisin verottajalta kotitalousvähennyksenä, jos yritys, jolta ostit palvelun, ei kuulu ennakkoperintärekisteriin sopimuksentekopäivänä

Älä eksy kotitalousvähennyksen kiemuroihin

Kotitalousvähennykseen liittyvät kiemurat ovat melko monimutkaisia, eikä niitä ole ihan helppoa sisäistää ensilukemalta. Tein itsekin roimasti salapoliisintyötä ymmärtääkseni, miten kotitalousvähennys, ennakkoperintärekisteri ja tulorekisteri liittyvät toisiinsa ja mitä merkitystä on sillä, tilaanko työn yritykseltä laskulla vai palkkaanko työntekijän tekemään työn.

Jotta sinun ei tarvitsisi käydä samaa prosessia läpi, kokosin tähän blogiin tärkeimmät huomioni, kuinka varmistat, että saat tilaamastasi työstä kotitalousvähennyksen ja verokarhu jää nuolemaan näppejään.

Kotitalousvähennys - näin varmistat että saat sen

Millaisista töistä saa kotitalousvähennystä?

Voit saada verottajalta kotitalousvähennystä, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Tällaiseksi työksi lasketaan muun muassa asunnon siivous ja remontoinnin työkustannukset. Kotisiivouskin tulee laskutettua kustannusta halvemmaksi, kun siitä vähentää kotitalousvähennyksen.

Hyvä nyrkkisääntö kodin kunnostöissä on, että kaikesta mihin ei rakenneta kattoa, voi saada kotitalousvähennystä. Niinpä kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi terassin tai aidan rakennustöistä, porakaivon tai muun kaivon rakennustöistä piha-alueelle, kodin sisätilojen parannuksista tai vaikkapa ilmalämpöpumpun asennuksesta.

Sen sijaan kotitalousvähennystä ei voi saada talon laajennustöistä tai grillikatoksen tai leikkimökin rakentamisesta, sillä nämä katsotaan uudisrakentamiseksi. 

Täältä löytyy Verottajan lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.

Kotitalousvähennyksen määrä vuosina 2020 ja 2021

Kotitalousvähennys on arvokas juttu, jota ei kannata unohtaa, sillä voit saada rahaa takaisin verottajalta sievoisen summan. 

Voit saada kotitalousvähennystä 40 prosenttia työn osuudesta 5 875 euroon asti, eli jopa 2250 euroa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kotitalousvähennys lasketaan aina arvonlisäverollisesta hinnasta ja siihen sisältyy aina kalenterivuosittainen 100 euron omavastuuosuus.

Kuulostaa melko monimutkaiselta, joten tässä vähän selvennystä:

Esimerkkilaskelmat kotitalousvähennyksestä:

  • Jos maksat remontista yritykselle 15 000 euroa, voit saada 2250 euroa kotitalousvähennystä.
  • Jos maksat remontista yritykselle 3000 euroa, voit saada 1100 euroa kotitalousvähennystä.
  • Jos maksat remontista yritykselle puolisosi kanssa yhdessä 10000 euroa, voitte saada yhteensä 4500 euroa kotitalousvähennystä.

Ostatko palvelun vai palkkaatko työntekijän?

Kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa, teetätkö työn yrityksellä vai palkkaatko yksityisen ihmisen tekemään työn. Vähennyksen kannalta on siis eri asia, maksatko työkorvausta laskulla tai varsinaista palkkaa.

Jos palkkaat itse henkilön tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, voit vähentää verotuksessa 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut.  Muistathan myös, että jos maksat palkkaa, sinun täytyy ilmoittaa tiedot verottajan tulorekisteriin.

Kotitalousvähennys vuonna 2020 tai 2021 tehdystä työstä:

Kotitalousvähennys_kaavio_kuva-2020-uusiKuinka varmistat, että saat kotitalousvähennyksen

Muistathan, että kotitalousvähennys ei tupsahda tilillesi automaattisesti, vaan sinun tulee hakea sitä veroilmoituksen yhteydessä. Täältä voit lukea lisää kotitalousvähennyksen hakemisesta.

kuvakaappaus_kotitalousvähennysKotitalousvähennystä ei voi saada, jos ostat palvelun yritykseltä tai yrittäjältä, joka ei sopimuksentekopäivänä kuulu ennakkoperintärekisteriin. Poikkeuksena ovat tietyt hoito- ja hoivapalvelut. Tämän takia on tärkeää tarkistaa asia jo ennen työn tilaamista, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä veronpalautuspäivänä.

 

Etsi yritys ja tarkista, saatko kotitalousvähennyksen


Lue lisää aiheesta