Mökki tai muu kesäasunto on monelle suomalaiselle kakkoskoti, jonka viihtyvyyteen ja toimivuuteen halutaan myös panostaa säännöllisillä remonteilla ja päivityksillä. Jos mökkisi kaipaa remonttia tai mökkirantasi uutta laituria, ei sen välttämättä tarvitse tarkoittaa työleiriä. Jos et itse jaksa, osaa tai halua tarttua toimeen, kannattaa palkata ammattilainen apuun.
Ja mikä parasta, myös mökillä tehtävistä kunnostustöistä voi saada kotitalousvähennystä. Keräsimme tähän kirjoitukseen tärkeimmät huomioitavat asiat, kun haluat saada kotitalousvähennyksen mökillä tehtävistä remonteista ja muista kunnostustöistä.
Mistä kaikista mökillä tehtävistä töistä voi saada kotitalousvähennystä?
Mökillä tehdyistä parannuksista ja kunnostustöistä voi saada kotitalousvähennystä, mutta ei uudisrakentamisesta. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että kaikesta mihin ei rakenneta kattoa, voi mökillä saada kotitalousvähennystä. Niinpä kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi laiturin, terassin tai aidan rakennustöistä, porakaivon tai muun kaivon rakennustöistä piha-alueelle, mökin sisätilojen parannuksista tai vaikkapa ilmalämpöpumpun asennuksesta.
Sen sijaan kotitalousvähennystä ei voi saada mökin laajennustöistä tai grillikatoksen, leikkimökin tai ulkohuussin rakentamisesta, sillä nämä katsotaan uudisrakentamiseksi. Myöskään mökkitien kunnostuksesta tai rannan ruoppauksesta ei saa kotitalousvähennystä, koska niiden ei katsota kuuluvan mökin piha-alueeseen.
Muistathan, että kotitalousvähennys koskee aina vain työn osuutta, ei materiaalikustannuksia!
Katso täältä verottajan lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.
Kotitalousvähennys töiden maksajalle – ei mökin omistajalle
Kotitalousvähennyksen voi saada, vaikka ei itse omistaisi mökkiä. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi se, että teetät ja maksat töitä omien vanhempiesi omistamalla mökillä. Kotitalousvähennyksen kannalta omistus ei ole tärkeää, vaan se, että asuntoa tai vapaa-ajanasuntoa, kuten mökkiä, käyttää. Jos kulut halutaan jakaa useamman maksajan kesken, täytyy heidän keskenään sopia, kuka heistä maksaa työt ja saa vähennyksen.
Kotitalousvähennyksen määrä ja hakeminen
Voit saada kotitalousvähennystä 40 prosenttia työn osuudesta 5 875 euroon asti, eli jopa 2250 euroa vuonna 2020 tai 2021 tehdystä työstä.
Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.
Kotitalousvähennys lasketaan aina arvonlisäverollisesta hinnasta ja siihen sisältyy aina kalenterivuosittainen 100 euron omavastuuosuus.
Kotitalousvähennys ei koskaan tupsahda tilillesi automaattisesti, vaan sinun tulee hakea sitä verottajalta veroilmoituksen yhteydessä. Täältä voit lukea lisää kotitalousvähennyksen hakemisesta.
Kotitalousvähennys mökillä tehdyistä töistä jää saamatta, jos ostat palvelun yritykseltä tai yrittäjältä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin sopimuksentekopäivänä. Tämän takia on tärkeää tarkistaa asia jo ennen työn tilaamista, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä veronpalautuspäivänä.
Lähde: Verohallinto: Kotitalousvähennys