Oletko koskaan miettinyt mitä kaikkea isännöitsijät tekevät ja mitkä asiat kuuluvat isännöitsijän tehtäviin? Isännöitsijällä on merkittävä rooli taloyhtiön asioiden hoidossa, joten ei ole aivan sama, kuka taloyhtiön asioista huolehtii. Mutta miten löytää pätevän yrityksen vastaamaan ammattimaisesta isännöinnistä?
Isännöitsijän rooli taloyhtiössä
Läheskään kaikissa taloyhtiöissä ei ole ammatti-isännöitsijää, vaan usein etenkin pienissä taloyhtiöissä isännöitsijän tehtävät lankeavat jollekin osakkaalle. Monissa taloyhtiöissä isännöitsijän rooli kiertää osakkaiden kesken esimerkiksi vuosittain. Jos taloyhtiössä ei ole innokasta isännöitsijän roolia himoavaa osakasta, voi isännöitsijän tehtävät kuitenkin ulkoistaa ammattitekijöille.
Taloyhtiön hallitus voi palkata isännöitsijän hoitamaan taloyhtiön asioita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että isännöitsijä valmistelee taloyhtiön hallitukselle päätettävät asiat sekä yhtiökokouksessa päätettävät asiat yhdessä hallituksen kanssa. Isännöitsijä johtaa taloyhtiön päivittäistä operatiivista toimintaa eli hallinnoi palveluverkostoa, esimerkiksi varmistamalla, että huoltoyhtiö tekee tehtävänsä. Isännöitsijä hankkii myös taloyhtiön tarvitsemat muut palvelut hallituksen ohjeiden mukaisesti.
Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen muistuttaa, että isännöintipalvelua ei toteuta pelkästään yksi henkilö.
– Isännöitsijä ei yksin tee isännöintipalvelua, mikä unohtuu usein. Isännöintiyrityksessä kiinteistösihteeri tekee paljon töitä asiakastalojen eteen ja myös kirjanpito on tärkeässä osassa isännöintipalvelua. Usein isännöitsijä on taloyhtiön asukkaille keulakuva, mutta päivittäisten isännöintiasioiden hoitamiseen osallistuu moni muukin henkilö, Tossavainen sanoo.
Kuinka löytää hyvän isännöitsijän?
Taloyhtiön hallituksen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu isännöitsijän valitseminen.
– Ensimmäiseksi hallituksen täytyy miettiä, miksi he haluavat uuden isännöitsijän. Jos kyse on isännöitsijän vaihdoksesta, kannattaa miettiä, mihin kaivataan muutosta. Taloyhtiön hallituksen täytyy miettiä, minkälaista isännöintiä taloyhtiö jatkossa haluaa ja määritellä se mahdollisimman tarkasti. Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo on erinomainen väline hallitukselle tarjouspyyntöä tehtäessä, Tossavainen sanoo.
ISA-auktorisoinnilla laatua isännöintiin
Isännöintiyrityksiä on monenlaisia ja niiden ammattitaito vaihtelee paljon. Isännöitsijänä voi toimia miltei kuka tahansa, sillä mikään laki tai säädös ei määrittele pätevyys- tai koulutusvaatimuksia isännöitsijöille.
Taloyhtiöiden ei kuitenkaan tarvitse valita isännöintiyritystä ihan sokkona. Yhtenä valintakriteerinä voi pitää ISA-auktorisointia. Isännöinnin auktorisointi ISA ry:n taustalla vaikuttavat Suomen Kiinteistöliitto ry ja Suomen Isännöintiliitto ry.
ISA-tunnus kertoo muun muassa, että yrityksen isännöitsijällä on riittävä koulutus- ja osaamistaso ja yritys kehittää toimintaansa aktiivisesti. Tunnus kertoo myös sen, että yrityksen prosessit on tunnistettu ja kuvattu, yritys kantaa vastuunsa asiakkaistaan, ympäristöstään ja työntekijöistään ja kerää säännöllisesti palautetta sekä asiakkailtaan että työntekijöiltään. Puolueeton taho arvioi yrityksen säännöllisesti ja yritys sitoutuu ISA:n valvontamenettelyyn. ISA-auktorisoitu yritys noudattaa isännöinnin eettisiä ohjeita.
ISA-tunnuksen saaneita yrityksiä voit etsiä Zeckit-palvelusta rajaamalla hakutulokset tunnuksen mukaan. Zeckitistä löydät samalla yritysten taustatiedot, muun muassa liikevaihtoluokan, henkilöstömäärän ja tiedon vakuutuksista. Lisäksi löydät palvelusta myös muiden antamia arvioita yrityksestä.
Kiinteistöliitto on taloyhtiöiden etu- ja palvelujärjestö, joka auttaa taloyhtiöitä toimimaan paremmin muun muassa tarjoamalla laki-, vero-, talous- ja energianeuvontaa. Kiinteistöliitto toimii koko Suomen alueella ja yhteensä sen jäsentaloyhtiöissä asuu noin kaksi miljoonaa asukasta.