1. Älä panikoi
Vaikka tilanne onkin kauhea, pysy rauhallisena. Paniikissa ei toimi rationaalisesti. Etsi tietoa Sisäilmayhdistyksen sivuilta ja Hometalkoot.fi-sivulta. Näistä löydät käytännön ohjeita, kuinka toimia.
Käytä paljon aikaa hyvän remonttiyrityksen löytämiseen. Tarkasta yrityksen taustat Zeckit-yrityshausta ja pyydä yritykseltä useampi referenssi. Yrityksien kirjo on todella laaja, ja ammattitaidottomat kaverit voivat tehdä enemmän hallaa kuin hyvää.
2. Valmistaudu henkisesti, että vakuutus korvaa todella harvoin home- ja kosteusvaurioita
Jos kyseessä on rakennusvirhe, kattavakaan kotivakuutus ei yleensä korvaa. Vakuutus korvaa yleensä vain äkilliset tapahtumat, jos esimerkiksi vesiputki räjähtää ja vesi suihkuaa asuntoon. Jos vaurio on tullut ajan saatossa ja johtuu rakennusvirheestä, korvausta voi hakea rakennuttajalta. Meidän talossa rakennuttaja oli korvausvelvollinen kymmenen vuoden ajan rakennuksen valmistumisesta. Jos rakennuttajalla ei ole vastuuvakuutusta, voi olla, ettei yrityksellä ole varaa korvata vaurioita. Tutki tarkasti urakoitsijaa ja remonttiyritystä valitessa, onko heillä vastuuvakuutus. Tiedon löydät täältä.
3. Ota homeen aiheuttamat fyysiset oireet vakavasti
Välillä ihmiset ajattelevat, että oireita liioitellaan, ja oma uskokin saattaa horjua, mutta luota vaistoosi. Pitkäaikainen altistus vain pahentaa tilannetta.
4. Rauhoitu, kun asunto on remontoitu ja rakennusvirheet korjattu
On luonnollista, että mielen hälytystila jää päälle, mutta yritä katsoa tilannetta rationaalisesti. Jos psyykkiset oireet eivät hellitä, vaikka asunto on todettu homevapaaksi, mieti muita asumisratkaisuja.