Putkiremontti, viralliselta nimeltään linjasaneeraus, saa monella karvat nousemaan pystyyn. Asukkaat laskeskelevat eurojaan ja pohtivat remontin lopullista hintaa. Varmaa on kuitenkin, että onnistunut putkiremontti nostaa useimmiten asunnon arvoa ja lisää asumismukavuutta.
Putkiremontille on mahdotonta antaa tarkkaa ja yleispätevää hintaa, koska kaikki kohteet ovat erilaisia ja vaativat erilaajuisia ratkaisuja, mutta tässä hieman tietoa, miten putkiremontin hinta muodostuu.
Putkiremontin hintaan vaikuttaa sen laajuus
Putkiremontti on ajankohtainen putkien palveltua 30–60 vuotta. Putkiremontin laajuus vaikuttaa eittämättä hintaan. Vaatiiko koko putkisto uusimista vai vain osa putkista? Remontoidaanko käyttövesiputket, viemäriputket vai molemmat? Uusitaanko märkätilat kalusteineen ja sähköineen? Millä menetelmällä remontti tehdään? Putkiremontin yhteydessä voidaan uusia myös ilmanvaihtoa, lämmitysjärjestelmää tai sähkö- ja tietoliikennejohdotukset, jos tarve vaatii. Kunnossapitotarveselvityksestä käyvät ilmi muut suunnitteilla olevat remontit viiden vuoden ajalle. Putkiremontin valmisteluvaihe kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta urakoita voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti.
Linjasaneeraus voidaan toteuttaa useammalla erilaisella menetelmällä kohteen tilanteen mukaan. Menetelmien lopputulokset voivat olla kestoiältään huomattavan erilaisia. Taloyhtiön täytyykin tutustua tarkasti eri vaihtoehtoihin ja kuulla mielellään useampaa asiantuntijaa ennen lopullista päätöstä.
Sukitus vai perinteinen putkiremontti?
Ensin on hyvä selventää termejä. Perinteisellä putkiremontilla tarkoitetaan putkien uusimista ja vanhojen poistamista käytöstä. Sukituksessa vanha putki puhdistetaan ja putken sisään laitetaan epoksilla kyllästetty huopaputki. Kovetuksen jälkeen huopaputki muodostaa putkeen uuden pinnan. Putkihaarat porataan auki. Ruiskuvalussa vanha putki puhdistetaan ja putken sisäpintaan valetaan uusi pinta ruiskuttamalla pinnoitusainetta.
Putkiremontti voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: valmistelu, suunnittelu, toteutus. Jokainen vaihe tuo kustannuksia taloyhtiölle. Valmistelussa, hanke- ja korjaussuunnittelussa, rakennuttamistoimissa ja valvonnassa kannattaa turvautua ammattilaisten apuun, jotta itse urakka onnistuu odotetusti.
Urakoitsijaa valitessa tulee arvioida referenssejä ja ammattitaitoa kriittisesti. Halvin tarjous ei aina ole edullisin. Tarkasta yrityksen taustatiedot ja vakuutukset Zeckit-palvelusta ja pyydä tarjous useammasta yrityksestä. Urakan valvoja ja projektinjohtaja kannattaa myös valita huolella. Tarjousvaiheessa kysy myös muutos- ja lisätöiden hintaa, sillä usein urakoissa tulee ilmi jotain, mitä ei tarjousvaiheessa tiedetty esimerkiksi putkien kunnosta tai rakenteista.
Lähteet: