Sähköurakoitsijan valinta ei aina välttämättä ole mikään helppo nakki. Lue Humaliston Sähkön Kimmo Hallamaan vinkit, kuinka valitset luotettavan ja pätevän sähköurakoitsijan.
1. Asiakkaan kannattaa tarkastaa sähköasentajan pätevyydet ja asennusoikeudet ennen palkkaamista. Sähkösuunnitelmia voi periaatteessa tehdä kuka vaan, mutta sähköasennustöillä ja –urakoinnilla on lakisääteisiä pätevyysvaatimuksia. Sähköasennuksia suorittavalta toimijalta vaaditaan lain mukaan sähköurakointioikeudet, jotka voi tarkastaa täältä. Käytännössä yrityksellä pitää olla sähkötöiden johtaja, jolla puolestaan pitää olla sähköpätevyys S2 tai S1. Aiemmin käytössä olleet kirjaimet A, B, C ja D alaryhmineen saattavat vielä näkyä TUKESin rekisterissä. Täältä voi lukea lisää pätevyyksistä
2. Halpaa ja hyvää ei yleensä ole olemassa. Sähköasennustyöt tulisi tehdä niin, että ne toimivat luotettavasti asunnon elinkaaren ajan. Yleensä talotekniikkaa eli sähkö- putki- ja ilmavaihtoasennuksia kuitenkin käytännössä uudistetaan tai modernisoidaan noin 30-40 vuoden välein.
3. Sähkötyö on asiantuntijatyötä, josta suurin osa jää näkymättömiin. Siksi sähköasennustöissä pystytään fuskaamaan paljon, jos niin halutaan. Luotettavan toimijan valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
4. Kannattaa valita sellainen yritys, joka pystyy selviytymään mahdollisista takuuvastuista. Vastuuvakuutuksen ja muiden velvoitteiden noudattamisen voi tarkistaa yrityksen Zeckit-selvitykseltä. Laadukkaasti toimivalla sähköasennusliikkeellä ei juurikaan ole takuuaikaisia ongelmia, mutta silti on tilaajan edun mukaista varmistua siitä, että mahdollisiin ongelmiin pystytään vastaamaan.
5. Sähkötarvikkeissa on suuria eroja. Vastuullinen toimija käyttää yleensä asennustarvikkeita, joilla on STUL-takuu. STUL-takuutarvikkeiden toimittajat antavat tuotteilleen kahden vuoden takuun, jos tuotteet on asentanut asiansa osaava sähköurakoitsija.
Juttua varten on haastateltu Humaliston Sähkön toimitusjohtaja Kimmo Hallamaata.