« takaisin

Haaveiletko omakotitalosta? Näin tunnistat kosteusvaurion merkit

Suihkun seinäkaakeleihin on tullut epämääräistä tummaa värjäytymää. Onkohan se hometta? Parketti näyttää tummuneen seinän ja lattian liitoskohdasta, onkohan siihen päässyt kosteutta jotenkin?

Kosteusvaurioita syntyy esimerkiksi putkistovuotojen vuoksi tai veden päästyä ulkoapäin talon rakenteisiin. Rakennusvirheet, puutteellinen vedeneristys tai ilmanvaihto voivat myös aiheuttaa ongelmia. Vauriot eivät välttämättä näy pinnoilla, ennen kuin ne ajan kuluessa leviävät. Lue blogistamme, miten tunnistat kosteusvaurion merkit.

Haaveiletko omakotitalosta - Näin tunnistat kosteusvaurion merkit

Kuntokartoitusta ja hometalkoita

Asunnon kuntoa voi tutkia esimerkiksi kuntokartoituksen avulla. Kuntokartoitukseenkaan ei kannata sokeasti luottaa, jos mittaukset tehdään vain pintamittauksina muutamasta kohdasta. Pintamittaus ei aina paljasta rakenteissa piileviä vaurioita, jotka pitäisi tutkia rakenteita avaamalla. Myös homekoirat ovat hyvä lisä kuntokartoituksessa. Täältä voit lukea Antin ja Siljan epäonnisista talokaupoista, kun kuntotarkastettu talo paljastui purkukuntoiseksi .

Eri vuosikymmeninä rakennetuista taloista on tunnistettu erilaisia kosteusvaurioiden riskipaikkoja. Hengitysliitto ylläpitää kattavaa Hometalkoot-sivustoa, jossa voi tarkastella eri aikoina rakennettujen talojen riskirakenteita.

Monen unelmien talo, 1950 -luvun rintamamiestalo, on hyvä esimerkki talosta, jossa kannattaa tehdä perusteellinen tarkastus mahdollisten kosteusvaurioiden varalta. 50-luvun talossa voi esiintyä ongelmia, jotka liittyvät esimerkiksi salaojitukseen tai sen puutteeseen, jolloin talon ulkopuoliset vedet valuvat talon rakenteisiin. Tästä voi näkyä merkkejä esimerkiksi pesuhuoneessa, mikäli se on rakennettu talon kellarikerrokseen.

Kun menet katsomaan omakotitaloa, tarkasta ainakin nämä kosteusvaurioista kielivät merkit:

1. Käy asunto huolellisesti läpi tarkastaen, onko parketti tai muu lattiamateriaali turvonnut.

2. Tarkasta kattomateriaali ja sen saumarakenteet mahdollisten vaurioiden löytämiseksi. Jos vanhan talon katto on alkuperäinen, se voi olla tarpeen vaihtaa. Esimerkiksi tiilikate kestää keskimäärin 45 vuotta ja sinkitty ja maalattu konesaumapeltikate 60 vuotta.

3. Onko taloon rakennettu salaojat? Salaojat kestävät keskimäärin 40 vuotta. Tarkasta ettei salaojiin johdeta käyttövesiä. Jos salaojat täytyy uusia, teetä salaojasuunnitelma ja rakennustyöt aina vankan kokemuksen omaavalla ammattilaisella.

4. Tarkasta huurtuvatko ikkunat, sillä se voi olla merkki puutteellisesta ilmanvaihdosta.

5. Katso, näkyykö puupinnoilla tummentumia tai homepilkkuja.

6. Luota nenääsi: ummehtunut haju voi olla merkki kosteus- tai homevaurioista.

Lue myös vinkit, mitä kannattaa tehdä, jos epäilet kotonasi homevauriota.



Lähteet:

Hometalkoot

Sisäilmayhdistys

Ymparistöhallinnon yhteinen verkkopalvelu

Ympäristöministeriö


Lue lisää aiheesta