Piharemontissa huolellinen suunnittelu on sekä toteutuksen että lopputuloksen kannalta oleellinen vaihe, johon kannattaa käyttää aikaa ja huolellisuutta – onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty. Pihasta tulee kaunis ja aikaa kestävä, kun suunnittelu ja pohjatyöt on tehty huolella. Keräsimme avuksesi vinkit, joiden avulla pääset alkuun piharemontin suunnittelussa, teitpä remontin itse tai ammattilaisen avulla.
Mitä pihaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon?
Pihaa kannattaa lähteä suunnittelemaan omista mieltymyksistä ja tarpeista käsin. Haluatko esimerkiksi käyttää pihaasi vuoden ympäri vai oletko vain satunnainen kesägrillaaja, jolle riittää, että terassilla on pöytäryhmä ja nurmikko ei kasva viidakoksi?
Nautitko kasvien kanssa puuhastelusta vai saatko painajaisia rikkaruohojen kitkemisestä tai nurmikon leikkaamisesta? Jos pihan ja kasvien hoitaminen ei kuulu lempiharrastuksiisi, piha kannattaa suunnitella sellaiseksi, että se pysyy siistinä mahdollisimman hyvin mahdollisimman vähällä hoidolla. Esimerkiksi puu- ja pensasistutukset vaativat vähemmän työtä kuin perennapenkit.
Ota suunnitelmassasi huomioon myös se, kuinka paljon vietät aikaa pihallasi. Jos olet kesällä enemmän mökilläsi kuin kotisi pihaa kuopsuttelemassa, on ehkä turhaa panostaa kesäiseen kukkaloistoon tai kasvimaahan, jonka rikkaruohot ehtivät valtaamaan pitkien poissaolojen aikana.
Jos nautit suuresti puutarhan hoitamisesta ja haluat viettää pihallasi paljon aikaa, voit suunnitella pihaasi myös vaativampia ja enemmän hoitoa kaipaavia istutuksia ja kasvimaita. Eri kasvien vaativuuteen löydät vinkkejä esimerkiksi täältä.
Kuinka paljon piharemontti maksaa?
Siihen, kuinka paljon piharemontti maksaa, ei ole yksiselitteistä vastausta. Vain taivas ja mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea pihalle voidaan rakentaa. Hinta riippuukin oikeastaan vain omasta budjetistasi ja siitä, kuinka paljon olet valmis pihaasi panostamaan. Jos budjetti on pieni, pihaa kannattaa ehkä uudistaa yksi pienempi alue kerrallaan.
VINKKI! Tämän kesän hauska, helppo ja halpa puutarhaidea on istuttaa pihalle popcornia!
Kallein asia piharemontissa on usein työn osuus, joten ulkopuolisella urakoitsijalla tehtävät suuret maansiirtourakat nostavat piharemontin hintaa nopeasti. Osasta pihalla tehtävistä töistä voi myös saada kotitalousvähennystä. Tarkista, mitkä pihan työt oikeuttavat kotitalousvähennykseen.
Myös materiaaleihin ja kasveihin voi valinnoista riippuen saada uppoamaan joko kymppitonneja tai kymppejä. Kasvien ja materiaalien laadusta ei kannata tinkiä, mutta pienempiä taimia saa yleensä halvemmalla kuin suurempia. Pihan rakentamisessa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon pihassa jo valmiiksi olevia elementtejä, kuten puita, kiviä ja kallioita. Muista myös netin kirpputorit, joista voi saada halvalla käytettyjä materiaaleja esimerkiksi terassin tai kesäkeittiön rakentamiseen.
Suunnitelma pihan ja luonnon ehdoilla
Pihan suunnittelussa kannattaa miettiä ja tarkastella tietenkin myös sitä, minkälainen maa pihassasi on ja kuinka syvälle istutusaluetta voi kaivaa. Jos pihallasi on maakerrosta vain vähän, voi pihaan istuttaa kevyttä kasvillisuutta, kuten sipuli- tai kivikkokasveja. Pihalle voi kuitenkin aina tehdä kasvilavoja tai kohopenkkejä, joiden avulla saat myös esimerkiksi perennat viihtymään pihallasi.
Myös valo-olosuhteet vaikuttavat pihan suunnitteluun ja kasvien valintaan. Kasveille löytyy optimaaliset kasvupaikat niiden valonkestävyyden mukaan. Kaikki kasvit eivät viihdy suorassa auringonvalossa, kun toiset taas tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä.
Pihaa ympäröivä luonto vaikuttaa myös siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa pihaa on hoitaa. Mitä enemmän piha eroaa ympäröivästä luonnosta, sitä enemmän sen ylläpitoon täytyy käyttää aikaa ja vaivaa.
VINKKI! Jos ryhdyt itse pihan suunnittelu- ja rakennushommiin, kannattaa muistaa, että talon seinää vasten ei tule istuttaa mitään. Multaiset maat ja seinän vieressä tai sitä pitkin kasvavat kasvit voivat aiheuttaa pidemmän ajan kuluessa vahinkoa talon rakenteille tai julkisivuun. Jos kuitenkin haluat kasveja myös talon seinustalle, voit laittaa istutukset ruukkuihin. Ruukuissa olevia istutuksia voit helposti myös muuttaa mieltymystesi mukaan. Thermoruukkuihin voi istuttaa esimerkiksi tuijia, jotka myös talvehtivat ruukuissa.
Mihin aikaan vuodesta piharemontti kannattaa tehdä?
Oman pihan remontti tupsahtaa monella mieleen keväisin, kun piha ja sen ränsistynyt kunto alkaa paljastumaan lumen alta. Piharemonttia voi hyvin tehdä myös muuhun aikaan vuodesta, kunhan maa on sulaa ja kohtalaisen kuivaa.
Pihan kunnostuksen suunnittelua ja sopivan urakoitsijan etsintää voi tehdä vaikka keskellä talveakin, sillä ne kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen toteutusta. Näin olet myös muita innokkaita piharemppaajia edellä urakoitsijan ja suunnittelijan hankinnassa, eikä kevään ja kesän kunnostusinnostuksesi jää uupumaan kunnollisen tekijän puutteesta.
Jos viherpeukalosi on keskellä kämmentä, kannattaa pihan suunnittelu ja toteutus jättää suosiolla ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilaisia löydät vaikkapa maksuttomasta Zeckit-yrityshausta, josta löytyvät kaikki Suomen yritykset asiakasarvioineen ja taustatietoineen.