« takaisin

Suojaa ja huolla – näin laitat mökin talviteloille

16.10.2020

Suojaa ja huolla – näin laitat mökin talviteloille

Ilmat viilenevät ja monilla mökkiläisillä mökkikausi on päättymäisillään. Vaikka mökkikausi jatkuisikin läpi vuoden, kannattaa talvea varten varautua ainakin muutamin toimenpitein. Jos mökin ovet laitetaan talveksi täysin säppiin, on talvivalmistelut hyvä tehdä huolellisesti. Kun kevät koittaa, mikäpä sen ihanampaa palata mökille luottavaisin mielin, kun paikat ovat talven jäljiltä kunnossa.

Valmistele mökki talvikauteen

Yleisimpiä talvivalmisteluita niin mökillä kuin kotonakin ulkotiloissa on siistiä piha ja siirtää kalusteet, ruukut ja työkoneet suojaan. Tarkista katon läpivientien ja välipohjan kunto sekä varmista, että piipussa on suoja ja ilma pääsee kiertämään mökissä. Mökin muu ilmanvaihto on hyvä jättää raolleen, jotta talven aikana kertyvä kosteus pääsee haihtumaan pois eikä aiheuta kosteushaittoja mökin sisälle.

Irrota kaikki sähkölaitteet pistorasioista ja sulje tarvittaessa sähköt mökistä pois. Jos mökille jätetään peruslämpö talven ajaksi, ei sitä kannata jättää ainoastaan ilmalämpöpumpun varaan.

Jos mökilläsi on vesijohtoja, tulee se ja vesipumppu tyhjentää huolellisesti, jotta jäätymisriskiä ei synny. Liikuteltava vesipumppu on hyvä tuoda kotiin lämpimään tilaan talveksi. Astianpesukoneet ja muut vettä käyttävät laitteet on tyhjennettävä niin, ettei niihin jää vettä talven ajaksi. Monet vakuutusyhtiöt eivät korvaa putkirikoista syntyviä vahinkoja, jos mökin lämpötila ei ole riittävä pitämään vesiputkia sulana.

Mökki kannattaa tarkistaa läpikotaisin myös pienten vieraiden varalta. Hiirten ja muiden jyrsijöiden häätämiseen ja karkottamiseen voit lukaista tarkempia vinkkejä blogistamme.

Pidä murtovarkaat loitolla

Mökkien murrot yleistyvät usein talvikaudella. Monet vakuutusyhtiöt suosittelevat ottamaan mökiltä pois kaikki arvotavarat sekä aseet ja alkoholit, jotta mökki ei olisi houkutteleva murtokohde. Lukitusta voi vahvistaa lisäsalvoilla tai vaikkapa turvalukoilla. Monet ovat hankkineet myös valvontajärjestelmiä tai asentaneet huomaamattomaan paikkaan riistakameran. Kameroita käyttäessä kannattaa muistaa, että niillä saa kuvata vain omaa tonttia. 

Jätä mökkisi verhot auki ja vie kaikki työkalut, perämoottorit ja puutarhakoneet varastoon lukkojen taakse. Grillit ja kaasupullot ovat myös varkaiden mieleen, joten vie ne myös lukkojen taakse. Jos mökkinaapurisi käyvät mökeillään ympäri vuoden tai lähellä asuu paikallisia, kannattaa heidän kanssaan sopia mökkisi silmällä pitämisestä pientä vaivanpalkkaa vastaan.

Älä anna luonnon yllättää

Ilmastonmuutoksen myötä myös erilaiset luonnonilmiöt ovat yleistyneet. Etenkin merialueilla veden nousu ja lasku on voimakkaampaa kuin vielä 10 vuotta sitten. Tavarat, laituri ja veneet onkin siis hyvä nostaa mahdollisimman korkealle ja sitoa hyvin, jotta nouseva vesi tai jäät eivät pääse vahingoittamaan niitä.

Jos rakennusten lähellä on huonokuntoisia puita, olisi nekin syytä kaataa pois, jotta mahdollisten myrskyjen aiheuttamilta yllätyksiltä vältytään. Rännit ja sadevesikaivot on syytä tarkistaa ja puhdistaa roskista. Terassikalusteet kannattaa peittää tai viedä suojaan, jotta ne säilyisivät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Mikäli peität kalusteita tai muita pihan tavaroita, varmista että ilma pääsee kiertämään peitteiden alla. Liian tiiviisti pakattuna kalusteet voivat alkaa homehtua. Helppo niksi on laittaa vaikkapa muutama laudan kappale kalusteiden ja tavaroiden väliin ja alle.

Jos mietit jo kevään tulevia mökkiremontteja, lue myös viisi vinkkiämme kesämökin kunnostamiseen.


Lue lisää aiheesta