Talopaketti voi olla oikea ratkaisu, jos olet selaillut asuntotarjontaa jo pidemmän aikaa, mutta sopivaa kotia ei tunnu löytyvän. Talopakettien tarjontaa on paljon, joten vaihtoehtojen runsauden keskellä voi mennä sormi suuhun. Markkinoilla pitkään toimineen Kannustalon asiantuntija kertoo, kuinka unelmien talon saa omakseen ja miten talopaketin valintaprosessissa edetään.
Pitkä kokemus on valttia
Kannustalon myyntijohtaja Mika Issakainen on ollut rakennusalalla 20 vuoden ajan. Myös Kannustaloilla on pitkä historia. Raimo Uusimäki perusti Kannustalon vuonna 1979, joten tämä on yrityksen 40-vuotisjuhlavuosi. Yritys on edelleen perheyritys, ja tuotanto on Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla. Tehtaalla tehdään kaikki talorakenteet, josta ne toimitetaan ympäri Suomea. Issakainen kertoo, miten talopaketin ostaminen etenee suunnittelusta valmiiseen taloon.
Kohti unelmien kotia
Kun sopiva tontti on löytynyt ja budjetti neuvoteltu pankin kanssa, voi prosessissa edetä talopakettikaupoille. Talon kokoa, mallia ja varustelua määrittävät eniten tontin koko ja budjetin suuruus.
– Ensimmäiseksi talopaketin ostaja tapaa talopakettien myyntiedustajan, jonka kanssa yhdessä käydään läpi haaveet ja toiveet. Samalla katsotaan kustannuksia, että minkä verran rakentamiseen voi mennä rahaa. Jos rahat ja toiveet eivät kohtaa, mietimme, millaisilla ratkaisuilla ne saataisiin kohtaamaan. Olemme siinä apuna. Sitten mietitään talon pohja, jonka pitää olla sellainen, jossa arki toimii, Issakainen huomauttaa.
Talon pohjaa mietittäessä kannattaa havainnoida omaa ja perheen arkea: mitä tiloja käytetään eniten ja mitä toimintoja arjen pyörittämisessä tarvitaan. Myös talon toimivuutta pitkällä aikavälillä kannattaa pohtia ja kuinka talo elää eri elämäntilanteiden mukaan.
– Kun talon pohja on päätetty, siirrytään miettimään talon mallia ja ulkonäköä.
Talomalleja pystytään muokkaamaan erilaisten pohjien mukaan, ja ulkoasu tehdään sen mukaan, mitä asiakas haluaa. Tämän jälkeen asiakkaalle tehdään luonnokset talosta ja sille lasketaan hinta, Issakainen kertoo.
Valmiiseen pöytään tai oma vasara heilumaan
Ostaessaan talopaketin voi itse päättää, haluaako kokonaisuudessaan valmiin kodin, jossa on kaikki valmiina sisustuksineen vai haluaako itse tehdä jotakin.
Kannustaloilla on kolme vaihtoehtoa:
-
Talopaketti, jossa asiakas tekee kaiken pystytysvaiheesta rakentamisen itse.
-
Sisusta itse, jossa urakoitsija tekee talon valmiiksi, eli tekniikan lattiavaluineen ja perustuksineen levypinnalle asti valmiiksi, ja asiakas jatkaa sisustustyöt siitä itse.
-
Muuttovalmis talo on suosituin vaihtoehto, jossa Kannustalot toteuttavat talon perustuksista saakka kokonaan muuttovalmiiksi.
Erottaudu katolla
Suomalaisille arjen toimivuus on tärkeintä, jolloin talon pohjalla on suuri merkitys. Tilan tulee olla toimiva ja oikein mitoitettu. Suomalaiset panostavat myös pihapiiriin, joka on yhtä tärkeä kuin talokin. Jos tontilla riittää tilaa, moni haluaa pihaan pihasaunan, hyvät säilytystilat urheiluvälineille, kuten pyörille ja paikan autolle. Pihan rakennuksissa haetaan samaa ilmettä kuin talossa. Talon ulkonäössä modernimpi ilme on tällä hetkellä suosittu.
– Jyrkemmät kattomuodot ja kattomuodoilla pelaaminen on yksi tämän hetken trendeistä. Katon muotoa muuttamalla saadaan hyvinkin erilaista ilmettä saman mallin taloon, Issakainen kertoo.
Tarkasta takuut ja urakoitsijan taustat
Talopakettia ostaessa kannattaa tarkistaa, millainen takuu talopaketilla on.
Kannustaloilla rakennetakuu on kymmenen vuotta ja materiaalitakuu on vuodesta kahteen vuotta riippuen materiaalitoimittajasta. Muuttovalmiissa talossa on vuoden asumisen jälkeen vuositarkastus, jossa tarvittaessa korjataan, jos jotakin korjattavaa on ilmennyt. Työlle on kahden vuoden takuu.
Jos haluat itse palkata urakoitsijan rakentamaan talopaketin tai osan siitä, muista yritystä valitessasi tarkastaa sen taustat ja asiakasreferenssit. Tarkasta myös yrityksen vakuutukset, erityisesti vastuuvakuutus, joka korvaa urakoitsijan virheistä aiheutuneita vahinkoja. Yrityksiä vertaillessa kannattaa suhteuttaa yrityksen liikevaihto urakan kokonaisbudjettiin. Näin saat laskettua, onko yrityksellä tarvittavia rahkeita esimerkiksi korjaus- tai takuuvastuita ajatellen.