Ongelmat erilaisten remonttien kotimyynnissä ovat kasvaneet viime vuosina. Monelle meistä tilanne on valitettavasti tuttu: Remonttimyyjät tulevat ovelle, tekevät ehkä jonkinlaisen kuntotarkastuksen asuntoon ja tarjoavat sitten remonttia hintaan, jota ei heidän mukaansa saa muualta. Tarjous on voimassa vain, jos päätös tehdään heti. Joskus remonttiesittely kestää tunteja, eikä myyjä suostu poistumaan pyynnöistä huolimatta. Remontointiin perehtymätön haksahtaa tässä kohtaa helposti allekirjoittamaan kalliin ja toisinaan jopa tarpeettoman remonttisopimuksen. Miten tilanteessa oikein pitäisi toimia, jotta ei tulisi ostaneeksi turhaa ja kallista remonttia?
Tarkista kuka ovellasi on
Aivan ensiksi kannattaa muistaa, että tuntemattomia ihmisiä ei koskaan tarvitse päästää sisälle. Oikealla asialla liikkuvien kotimyyjien joukosta voi nimittäin löytyä myös huijareita, jotka sisään päästessään vievät omaisuuttasi. Niinpä keskustelut myyjän kanssa voi joko käydä ovensuussa tai voit pyytää häntä näyttämään yrityksensä henkilökortin. Sellaisen henkilön kanssa ei kannata asioida, joka ei esittele itseään luotettavasti. Häiritsevästä ja epäilyttävästä myyjästä voi ilmoittaa poliisille.
Ota tuumaustauko ennen remonttipäätöstä
Kotimyyjillä on toisinaan hirveä kiire päästä tekemään sopimus ja aloittamaan remontti. He saattavat vedota siihen, että tarjous päättyy tai että talosi on niin huonossa kunnossa, että turvallisuussyistä remontti tulisi aloittaa heti. Vaikka sinua kuinka hoputettaisiin tekemään päätös, ota tässä välissä kunnollinen päivien mittainen tuumaustauko. Remontin tilaamisessa on kyse taloudellisesti isosta päätöksestä, joka vaatii harkinta-aikaa. Kerro myyjälle, että teet mahdollisen ostopäätöksen vasta parin päivän päästä – ja tuolloinkin tekemäsi ostotarjous on voimassa vain muutaman päivän ajan.
Ennen remontin tilaamista kannattaa paitsi punnita remontin budjettia, myös vertailla eri yritysten tarjoamia hintoja ja selvittää yritysten taustat ja referenssit. Kaupanteosta voi myös aina kieltäytyä. Mitään ostopakkoa ei ole, vaikka myyjä olisi käyttänyt paljon aikaa tuotteensa tai palvelunsa esittelyyn. Myös sopimusehdot on syytä lukea aina tarkasti ja rauhassa, ja niistä voi myös neuvotella myyjän kanssa ennen sopimuksen tekemistä. Kannattaa esimerkiksi sopia, että maksat laskun vasta sitten, kun tehty työ tai palvelu on valmis tai olet saanut tilaamasi tuotteen.
Teetä kuntokartoitus ulkopuolisella henkilöllä
Muista myös, että ovellesi tuleva kotimyyjä ei tee kuntotarkastusta talosi katolla huvin vuoksi hyvää hyvyyttään, vaan siksi, että hän haluaa myydä sinulle kattoremontin. Kuntokartoitus kannattaisikin aina teettää puolueettomalla taholla. Valitse siis sellainen kuntokartoittaja, joka ei yritä myydä sinulle mitään, tai kysy vähintäänkin mielipidettä ja tarjousta useammalta eri yritykseltä. Toisinaan saattaa paljastua, että taloon ei mitään remonttia tarvitakaan, ja säästät pitkän pennin.
Selvitä remontin peruutusoikeus ja muista asiakirjat
Jos päädyit tekemään sopimuksen remontista ja tulet katumapäälle, selvitä onko sinulla oikeus peruuttaa tilauksesi. Kuluttajansuoja takaa kotimyynnissä tilatuille tuotteille ja palveluille 14 vuorokauden peruutusoikeuden, jos ne eivät sisällä mittatilaustyönä tehtävää työtä tai tuotteita, ja työtä ei ole ehditty aloittaa ennen peruutusta. Myös myyjän tulisi ennen sopimuksen tekoa selkeästi tuoda esiin tiedot peruutusoikeudesta, sen sisällöstä tai sen puuttumisesta. Myyjän pitää antaa sinulle ennen kotimyyntisopimuksen solmimista peruuttamislomakkeen lisäksi ennakkotiedot myytävästä tuotteesta tai palvelusta sekä yhteystietonsa. Jos sopimus tehdään, myyjän pitää toimittaa myös jäljennös sopimusvahvistuksesta.
Vaikka kotimyyjän kolkutellessa ovelle kannattaa olla tarkkana, muista kuitenkin, että suurin osa myyjistä toimii varmastikin rehellisesti ja hyvissä aikeissa. Ovelle ilmestyvä myyjä voi toisinaan olla myös hyvä juttu, esimerkiksi jos kuulut siihen joukkoon ihmisiä, joka ei vain saa aikaiseksi laittaa tarjouspyyntöä siitä kymmenen vuotta odottaneesta putkiremontista. Siispä rohkeasti tarjouksia tilaamaan ja onnea kesän remontteihin!
Lue täältä myös vinkit remonttiyrityksen valintaan
Lähteet:
Poliisi