Kesä on häiden sesonkiaikaa, mutta suurin osa häävalmisteluista tehdään jo paljon ennen varsinaista hääpäivää. Moni morsian on jo pikkutytöstä asti suunnitellut, millaiset häät haluaa. Mutta kun pitäisi oikeasti tehdä suunnitelmia ja lyödä asioita lukkoon, voi sormi mennäkin suuhun. Mistä kannattaa aloittaa? Ketä kutsua häihin? Kokosimme tähän kirjoitukseen vinkit, missä järjestyksessä ja miten häitä kannattaa lähteä suunnittelemaan.
1. Häiden budjetti
Budjetin laatiminen ei ehkä kuulu maailman romanttisimpien asioiden listalle. Ensimmäinen askel hääsuunnittelussa on kuitenkin sopia kumppanisi kanssa, minkä kokoiset häät haluatte ja kuinka paljon olette valmiita panostamaan niihin rahallisesti. Tämä asettaa myös raamit kutsuttavien vieraiden määrälle, juhlapaikalle ja tarjoiluille. Kun budjetti on alusta asti selvillä, ei tule tehtyä ylilyöntejä eikä häiden maksamiseen tarvitse ottaa suhteettoman suurta pankkilainaa
2. Häiden vieraslistan laatiminen
Pidättekö kaverihäät vai isot sukujuhlat? Harva enää pitää isoja sukuhäitä, joihin kutsuttaisiin satoja ihmisiä. Se on siis ihan ok, jos et halua kutsua häihisi sitä serkkua, jota et ole nähnyt kahteenkymmeneen vuoteen. Nykypäivänä ihmiset kyllä ymmärtävät, että häitä halutaan viettää puolituttujen sijaan lähimpien ystävien ja sukulaisten kanssa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kumpikin puoliso vetää kutsuttavien rajan samaan kohtaan. Jos sulhanen ei halua kutsua koko sukuaan, niin se ei ole morsiamellekaan suotavaa.
3. Juhlapaikan ja tarjoilujen varaaminen
Juhlatilan etsiminen on kenties tärkein yksittäinen hääsuunnitteluun liittyvä seikka. Myös hyvät tarjoilut liittyvät oleellisesti onnistuneisiin juhliin. Harva haluaa viettää häitä edeltäviä päiviä keittiössä, joten tarjoilut hankitaan häihin juhliin yleensä joko ravintolasta tai cateringista. Eri juhlatiloilla on omat sääntönsä siitä, että saako niihin tuoda omia tarjoiluja tai alkoholijuomia. Ravintoloissa tämä on selkeämpää, sillä ravintoloihin ei yleensä saa tuoda omia alkoholijuomia eikä omien tarjoilujenkaan tuominen useimmiten ole suotavaa. Muihin vuokrattaviin tiloihin oman tarjoilun ja alkoholit saa usein tuoda, mutta tämä kannattaa aina varmistaa ennen varauksen tekemistä. Jos tilassa ei ole omaa ravintolaa tai cateringia, täytyy nämä muistaa varata erikseen.
Varaukset juhlatilaan ja cateringiin tehdään jopa vuosia etukäteen, ja usein tilavaraus myös maksetaan etukäteen. Jotta ennen häitä ei odottaisi ikävä yllätys, kannattaa tarkistaa etukäteen, miten tilan vuokraavalla yrityksellä ja cateringilla menee. Olisi ikävää, jos häät jouduttaisiinkin järjestämään paikallisella huoltoasemalla, kun tilanvuokraaja menikin konkurssiin. Kätevimmin tsekkaat yritysten tilanteen Zeckit-palvelusta.
4. Kutsujen lähettäminen
Kun aika, paikka ja kutsulista ovat selvillä, voit viimein lähettää hääkutsut. Muista liittää kutsuun päivämäärä, aika, lahjatoiveet sekä miten ja mihin mennessä toivotte saavanne vastauksen kutsuun. Kutsut kannattaa lähettää aivan viimeistään paria kuukautta ennen juhlia, tai mieluummin jo aikaisemminkin, jotta kutsuttaville jää aikaa reagoida kutsuun, eivätkä kaikkien kalenterit ole vielä täynnä. Varsinkin kesäaikaan viikonloput täyttyvät nopeasti kaikenlaisista juhlista, festareista ja muista menoista. Jos olet suunnittelujen kanssa ajoissa liikkeellä, niin voit lähettää jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen kutsun lähettämistä save the date -kortin.
5. Asu, koristeet ja muut järjestelyt
Kun nämä tärkeät stepit on suoritettu, voit alkaa keskittyä muihin olennaisiin asioihin, eli hääpuvun, -kenkien ja erilaisten koristeiden hankintaan sekä muihin järjestelyihin. Niissäkin riittää mukavasti urakkaa moneksi kuukaudeksi.
Jos haluat täydellisen ja uniikin hääpuvun, kannattaa se teettää ammattilaisella. Ompelijoita ja pukusuunnittelijoita löydät näppärästi Zeckitin avulla. Älä unohda myöskään pienempiä mutta oleellisia juttuja, kuten häämusiikkia, ohjelmaa ja hääauton hankintaa.
Täältä voit poimia vinkit kauniiseen kattaukseen.