Omakotitalo on huomattavan iso investointi, joten sen ympärivuotista kunnossapitoa ei kannata unohtaa. Talven jälkeen kannattaa kiinnittää erityishuomioita talon ulkopintoihin. Monilla meistä saattaa kuitenkin olla peukalo keskellä kämmentä, eikä lähipiirissäkään välttämättä ole rakentamisen ammattilaisia. Näillä vinkeillä pääset alkuun omakotitalon keväthuollossa.
Katsele taloasi ulkoapäin
Talven jälkeen on hyvä tehdä talon katselmointi ulkona ja tarvittaessa suunnitella ja toteuttaa huoltokorjaukset. Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen listaa katselmoinnin tärkeimmät asiat. Keränen vastaa muun muassa Omakotiliiton omakotitaloasujille suunnatun huoltokirjan kehittämisestä sekä neuvonnan järjestämisestä jäsenille.
Tarkista muun muassa, että:
- ulkokäytössä olevat sähköpistokkeet ovat kunnolla kiinni ja ehjiä
- ikkunoiden tiivisteet ovat ehjät ja pellitykset ohjaavat vedet pois rakenteista
- julkisivumateriaali on ehjä ja puhdas
- perustuksissa ei ole halkeamia
- vesi ei keräänny rakennuksen lähelle vesilammikoiksi
- kasvillisuus ei kasva liian lähellä rakennusta
- rännit ovat puhtaat
- ja salaojakaivot toimivat.
Omakotitalon huoltamisessa ennakointi ja suunnitelmallisuus kannattavat
Tarkastuskierroksen jälkeen on aika tarttua toimeen. Omakotitaloa kannattaa huoltaa suunnitelmallisesti. Talon eri rakenteille on määritelty tekniset käyttöiät, joiden avulla korjaustarpeita pystyy suunnittelemaan ennakkoon. Korjaustöissä tulee huomioida myös oma työturvallisuus.
– Remontit on syytä myös dokumentoida hyvin, esimerkiksi mahdollista myöhemmin tehtävää talokauppaa varten, Keränen muistuttaa.
– Pääsääntöisesti remontteja voi tehdä ympäri vuoden. Tärkeää on suunnitella remontit hyvissä ajoin, niin ehdit pyytämään riittävän määrän tarjouksia ja sopimaan töistä etukäteen. Esimerkiksi kaivuutöitä vaativat remontit kannattaa ajoittaa sulan maan aikaan, oli kyse sitten piharemontista tai jätevesijärjestelmän uusimisesta. Jos heräät remonttitarpeisiin myöhään keväällä tai kesällä, voi remonttia olla vaikea enää järjestää, jos urakoitsijat ovat jo varattuja, Keränen neuvoo.
Jos omat taidot eivät riitä, on aika kutsua paikalle ammattilainen
Monia huoltotöitä voi tehdä itse, mutta jos oma aika tai osaaminen ei riitä, ammattilaisen palkkaaminen on aina hyvä vaihtoehto. Ammattilainen kannattaakin palkata aina, jos on epävarma, miten korjaus tulee tehdä, jotta korjaaminen ei aiheuta myöhemmin vaurioriskiä.
– Asukkaat voivat taitojen riittäessä tehdä kunnostustöitä paljon itsekin, paitsi jos työ on luokiteltu luvanvaraiseksi. Näistä esimerkkinä sähkötyöt ja asbestipurkutyö. Omatoimista tekemistä suunnitellessa kannattaa selvittää hyvin rakentamisen ohjeista tulevat vaatimukset (maankäyttö- ja rakennuslaki). Ohjeita löytyy Rakennustieto Oy:n verkkokaupasta.
Ammattilaisia erilaisiin omakotitalon remontteihin löydät Zeckit-yrityshausta. Palvelussa voit rajata hakutuloksia esimerkiksi yrityksiin, joilla on lupa asbestipurkutöihin.
Suomen Omakotiliitto ry on alansa ainoa valtakunnallinen pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Omakotiliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja siihen kuuluu 256 paikallisyhdistyksen kautta jo 74 000 henkilöjäsentä. Omakotiliitto tarjoaa jäsenilleen neuvontaa laki-, rakennus-, energia-, jätevesi- sekä piha- ja puutarha-asioissa, talon huoltokirjan, Omakotilehden neljä kertaa vuodessa, tapahtumia ja etuja yhteistyöyrityksiltä. Omakotiliitto on Zeckit-palvelun yhteistyökumppani.