Tilaajavastuulaki
Tilaajavastuulaki velvoittaa tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa.
Avaamme tällä sivulla lain kiemuroita ja sitä, miten voit helpottaa lain velvoitteiden hoitamista yrityksessäsi.
Tilaajavastuulaki
Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (22.12.2006/1233), tuttavallisemmin tilaajavastuulaki, velvoittaa työn tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Lailla pyritään harmaan talouden torjuntaan ja sen tarkoituksena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua sekä työehtojen noudattamista.
Tilaajavastuulain velvoitteet
Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo lain noudattamista Suomessa. Laki edellyttää tilaajaa pyytämään ja sopimuskumppania toimittamaan tilaajalle enintään kolme (3) kuukautta vanhat tiedot ja selvitykset:
- Selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintälain (1118/1996) mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin, sekä arvonlisäverolain (1501/1993) mukaiseen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
- Kaupparekisteriote.
- Selvitys siitä, ettei yrityksellä ole verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain (1346/1999) 20 b §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua verovelkaa taikka viranomaisen antama selvitys verovelan määrästä.
- Todistukset työntekijöiden eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty.
- Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
- Selvitys työterveyshuollon järjestämisestä.
- Rakennusalalla lakisääteisen tapaturmavakuutuksen järjestämisestä.
- Dokumenteilta tulee tarkastaa myös mahdolliset yrityksen vastuuhenkilöiden liiketoimintakiellot. Sopimusta ei saa solmia sellaisen tahon kanssa, jonka lain vaatimilta selvityksiltä ilmenee yrityksen vastuuhenkilön liiketoimintakielto.
Jos sopimusosapuolena on ulkomainen yritys
Mikäli työntekijän työnantaja tai alihankintasopimuksen osapuoli on ulkomainen yritys, on tilaajavastuulain mukaisia selvityksiä ja todistuksia vastaavat tiedot toimitettava sijoittumismaan lainsäädännön mukaisina rekisteriotteina tai vastaavalla todistuksella tai muulla yleisesti hyväksyttävällä tavalla.
Ulkomaisen sopimuspuolen on lisäksi toimitettava 1 momentin 1 ja 3 kohdan mukaiset selvitykset, jos sopimuspuolena toimivalla ulkomaisella yrityksellä on yritys- ja yhteisötietolaissa (244/2001) tarkoitettu yritys- ja yhteisötietotunnus. Jos ulkomainen sopimuspuoli lähettää Suomeen työhön lähetetyistä työntekijöistä annetun lain 1 §:n 2 momentin 1 ja 3 kohdassa tarkoitettuja lähetettyjä työntekijöitä (lähetetty työntekijä), tilaajan on selvitettävä työntekijöiden sosiaaliturvan määräytyminen viimeistään ennen tässä laissa tarkoitetun sopimuksen mukaisen työn aloittamista.
Rakentamistoimintaan liittyvän tilaajan selvitysvelvollisuuteen sisältyy 5 §:n 2 momentin lisäksi velvollisuus selvittää, että kaikilla lähetetyillä työntekijöillä on voimassa olevat todistukset työntekijöiden sosiaaliturvan määräytymisestä ennen kuin nämä aloittavat työnteon. (22.5.2015/678)
Työn tilaaja: automatisoi tilaajavastuutietojen tarkastaminen!
Valvoja-palvelumme avulla seuraat toimittajiesi tilaajavastuutietoja automaattisesti. Lisäksi se arkistoi seurantaan asetetun yrityksen tilaajavastuutiedot. Kun lisäät yrityksen seurantaan ennen sopimuksentekohetkeä, voit osoittaa Valvojan arkiston avulla hoitaneesi selvitysvelvollisuutesi.
Työn toimittaja: helpota selvitysten toimittamista!
Luotettava Kumppani -palvelumme kerää kaikki lain vaatimat tiedot eri rekistereistä, pitää ne ajan tasalla ja koostaa ne yhdelle raportille. Sinun ei tarvitse itse hakea, koostaa ja päivittää lain edellyttämiä selvityksiä ja tietoja.
Tilaajasi saa tiedot haettua itse suoraan Raportti-palvelustamme.