« takaisin

Kaikki, mitä olet halunnut tietää Työmaarekisteristä

Tyomaarekisteri_kuva

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus, Työmaarekisteri ja rakennustyömaan roolit liittyvät yhteen. Silti aina ei ole täysin kirkasta, miten. Kuviota selkiyttääksemme koostimme tähän kaiken sen, mitä Työmaarekisteristä, työmaan rooleista, tiedonantovelvollisuudesta ja baletista pitää tietää. Yksi mainituista kohdista jää kirjoituksessa käsittelemättä. Lue ja selvitä, mikä!

Palvelun taustalla rakennusalan tiedonantovelvollisuus

Rakennusalaa koskevasta verotusmenettelylain osuudesta käytetään nimeä rakennusalan tiedonantovelvollisuus. Tiedonantovelvollisuus astui voimaan vuonna 2014, ja edellyttää, että rakennustyön tilaajat ja päätoteuttajat raportoivat kuukausittain Verohallinnolle urakka- ja työntekijätietoja. Tilaajan on raportoitava tiedot urakkasopimuksista, päätoteuttajan työmaalla työskennelleistä työntekijöistä. Tarkoituksena on torjua harmaata taloutta.

Tiedonantovelvollisuus koskee urakkatietojen osalta sopimuksia, joiden veroton arvo on vähintään 15 000 euroa ja työntekijätietojen osalta yhteistä työmaata. Yhteinen työmaa muodostuu, jos työmaalla työskentelee samanaikaisesti tai peräkkäin useampi kuin yksi työnantaja tai itsenäinen työnsuorittaja. Lue lisää verotusmenettelylaista rakennusalalla.

Työmaarekisteri on tilaajan ja päätoteuttajan paras kaveri

Rakentamiseen liittyy useita rooleja. Työmaalla seikkailevat esimerkiksi päätoteuttaja, rakennuttaja, tilaaja ja toimittaja. Rakennustyömaan päätoteuttaja nimetään erikseen. Jos sitä ei tehdä, pidetään päätoteuttajana rakennuttajaa itseään tai tahoa, joka käyttää työmaalla pääasiallista määräysvaltaa. Rakennuttajaa ja jokaista yli 15 000 euron arvoisen sopimuksen tilaajaa käsitellään tiedonantovelvollisena tilaajana, muut ovat työn toimittajia.

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus koskee vain tilaajia ja päätoteuttajia. Koska Työmaarekisteri on suunniteltu helpottamaan tiedonantovelvollisuuden hoitamista, se on tilaajien ja päätoteuttajien paras kaveri.

Työmaa-avain on työmaatietojen sydän

Työmaarekisteri luo jokaiselle palveluun perustetulle työmaalle yksilöllisen tunnisteen, Työmaa-avaimen. Työmaa-avain on ydin, jonka ympärille kaikki olennainen tieto sopimuksista ja työntekijöistä kerätään. Tiedot uivat sen avulla sujuvasti samaan paikkaan, kun jokainen työmaan toimija tallentaa ne palveluun samalla avaimella.

Päätoteuttajan ja tilaajien työsarkaa helpottaa Työmaa-avaimen jakaminen toimittajille. Toimittajat voivat rekisteröityä sillä maksutta työmaalle, jolloin heidän syöttämänsä tiedot ovat tilaajan ja päätoteuttajan käytettävissä. Tämä helpottaa tiedonkeruuta huomattavasti, kun palveluun lisätyt yritys-, sopimus- ja työntekijätiedot ovat hyödynnettävissä raportointiin.

Työmaa-avaimen ohessa yhteistyökumppaneille voi toimittaa rekisteröitymisohjeen, joka auttaa työmaalle rekisteröitymisessä.

Työmaarekisterin avulla tiedonkeruu, raportointi ja arkistointi helpottuvat

Urakka- ja työntekijätietojen raportoiminen on rakennusalan tiedonantovelvollisuuden pihvi. Raportoitavia tietoja ovat urakkatietojen osalta tiedot sopimuksesta, urakkasummasta ja toteutuneesta laskutuksesta ja työntekijätietojen osalta tiedot työmaalla työskennelleistä työntekijöistä ja heidän työsuhteensa tyypistä. Lue lisää urakkaraportoinnista.

Tilaajan ja päätoteuttajan on huolehdittava tietojen keräämisestä ja täydentämisestä sekä siitä, että raportti lähtee matkaan ajoissa. Raportointipäivä on raportoitavaa kuukautta toiseksi seuraavan kuukauden viides päivä. Ratakiskoversiona: toukokuun tiedot ilmoitetaan heinäkuun 5. päivä, ja niin edelleen.

Työmaarekisteri muodostaa järjestelmään kerätyistä tiedoista automaattisesti raportit, jotka voi lähettää Verohallinnolle palvelun Urakkaraportointi- ja Työntekijäraportointi -välilehdiltä. Työmaarekisteriin tallennetut tiedot ja sieltä lähetetyt raportit säilyvät palvelussa visussa tallessa. Lue myös työntekijäraportoinnin tyypilliset kompastuskivet ja Rakennusalan tiedonantovelvollisuuden ABC.

Korjausraportointi pelastaa, jos jokin menee pieleen

Aina kaikki ei mene kuin Strömsössä, ja raportille lipsahtaa virheellisiä tietoja. Silloin esiin marssii korjausraportti. Korjausraportilla voi oikaista kömmähdyksiä, ja se korvaa edellisen, vastaavan raportin. Oma-aloitteisesti korjausraportin voi toimittaa Verohallinnolle vuoden ajan. Joskus Verohallinto pyytää korjausta kirjeitse. Toimi siinä tapauksessa kirjeen ohjeiden mukaan.

Korjausraportti lähetetään samaa reittiä kuin aiempi raportti. Työmaarekisteristä jo lähetetty raportti muuttuu automaattisesti korjausraportiksi, jos lähetät sen uudelleen.

Palvelun käyttöönotto on sukkelaa

Työmaarekisterin saa työkaverikseen nopeasti. Sen käyttöönotto edellyttää vain palvelusopimuksen hyväksymistä. Kun sopimus on kunnossa, on palvelu heti käyttövalmis: kunhan vain luot käyttäjätunnuksen ja kirjaudut sisään! Työmaarekisterin käyttöliittymä on selainpohjainen, ja palvelu on käytettävissä kaikkialla siellä, mihin internet ulottuu.

Työmaarekisteri taipuu monenlaisiin tarpeisiin

Yritykset, rakennustyömaat ja tarpeet ovat erilaisia. Siksi Työmaarekisteriä voi räätälöidä käytön mukaiseksi. Palvelu on jaettu mini-, medium- ja maxi-tasoille sen mukaan, kuinka iso toimittajaketju työmaalla on.

Pelkällä Työmaarekisterillä pääsee luomaan Työmaa-avaimia sekä keräämään ja arkistoimaan työntekijätietoja. Työmaarekisterin kylkeen yritys voi valita roolinsa mukaisen raportointilisenssin: joko Urakkaraportointi- tai Työntekijäraportointi-lisenssin tai molemmat.

Tutustu hinnastoomme tarkemmin.

Asiakaspalvelu ja kattava käyttöohje auttavat hädässä

Eikä tässä vielä kaikki! Palvelun käytön tukena on kattava, kotimainen asiakaspalvelu. Se palvelee puhelimitse, sähköpostitse ja chatin välityksellä. Nopeimman vastauksen saat chat-palvelusta, joka toimii verkkosivuillamme arkisin kello 9–17.

Tässä sinulle vielä asiakaspalvelumme yhteystiedot. Ohjeet Työmaarekisterin käyttöön ja usein kysyttyä Työmaarekisteristä löydät täältä.

Haluatko ottaa ohjeen mukaasi? Lataa se tästä:

Tutustu palvelun pikaohjeeseen

 


Lue lisää aiheesta