Pienen tai aloittelevan yrityksen markkinointi ei ole aina helppo nakki. Moni yrittäjä törmääkin nopeasti ongelmaan, mistä saisi näkyvyyttä yritykselle, kun käytössä ei ole valtavaa markkinointibudjettia eikä osaavaa markkinoinnin asiantuntijaa? Kokosimme tähän blogiin vinkit, miten markkinoit yritystäsi tehokkaasti pienellä budjetilla.
Some-markkinointi tuo tuloksia pikkurahalla
Sosiaalinen media on kustannustehokas markkinointikanava silloin, kun käytössäsi ei ole valtavaa budjettia. Somesta voi saada helposti myös orgaanista näkyvyyttä, josta ei tarvitse maksaa mitään muuta kuin oma työaikasi. Someen kannattaa tehdä sellaista sisältöä, joka joko hauskuuttaa tai hyödyttää ihmisiä jollain tavalla, joka erottuu joukosta ja jonka ihmiset kokevat kiinnostavaksi.
Yleensä ilmaista näkyvyyttä on helpointa saada hauskalla sisällöllä, johon ihmiset reagoivat mielellään jakojen, tykkäyksien ja kommenttien muodossa. Moni yritys hyödyntääkin somessa erilaisia arvontoja tai muita hassuttelujuttuja, jotka keräävät helposti paljon reaktioita ja leviävät näin laajalle. Somearvontaa tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa lukaista Facebookin arvontasäännöt.
Somessa voi myös mainostaa helposti pienelläkin budjetilla. Esimerkiksi Facebookissa voit joko mainostaa tekemiäsi sivupäivityksiä, tai sitten luoda kokonaan uusia mainoksia. Mainoksia pystyy useissa somekanavissa myös kohdentamaan näppärästi asuinpaikan, iän, sukupuolen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan.
Mainoksia tehdessä kannattaa pitää mielessä, että mitä houkuttelevammaksi kohderyhmä mainoksesi kokee, sitä halvemmaksi mainonta sinulle tulee yhtä klikkausta kohden.
Lue myös yrittäjän vinkit somen hyödyntämiseen markkinoinnissa.
Google-mainonta kuntoon
Jotta ihmiset löytäisivät yrityksesi etsiessään tietoa netistä, kannattaa etenkin aloittelevan yrityksen panostaa hakukonemainontaan, eli käytännössä Google-mainontaan. Hakukonemainonta saattaa olla hivenen hinnakkaampaa kuin somemainonta, mutta toisaalta tavoitat sillä ihmiset juuri silloin, kun he etsivät ja vertailevat ratkaisuja ja ovat valmiita tekemään ostopäätöksen. Myös tässä mainoskanavassa pätee sääntö, että mitä parempi ja houkuttelevampi mainoksesi on, sitä kustannustehokkaampaa se on.
Hakukoneiden kuninkaassa Googlessa mainontaa tehdään Google Ads -työkalulla. Saat sen käyttöösi tekemällä yrityksellesi Google-tilin, jonka kautta mainoksia hallinnoidaan. Tilin perustamisen jälkeen kannattaa aloittaa avainsanatutkimuksella, jonka avulla selvität, millaisilla sanoilla ihmiset hakevat tietoa yrityksesi tarjontaan liittyen. Suunnitelmaan kannattaa valita parhaiten omaan tarjontaan sopivat sanat, joilla tehdään paljon hakuja ja jotka eivät ole tolkuttoman kalliita. Valittuasi parhaat avainsanat siirryt tekemään Googlessa näkyvät mainokset ja valitsemaan mainoskampanjallesi päivittäisen budjetin.
Google-mainontaa ja sen tuloksia kannattaa seurata aktiivisesti vähintään viikoittain, ja muokata mainoksia sen mukaan, miten hyvin tai huonosti ne toimivat.
Hakukonemainonnan lisäksi kannattaa varmistaa myös muilla keinoin, että asiakkaasi löytävät yrityksesi ja sen yhteystiedot verkosta etsiessään yrityksiä. Lue täältä Ellan vinkit yrityksen näkyvyyden kasvattamiseen.
Kumppaniyhteistyöllä näkyvyyttä verkostosta
Toisinaan pieni yritys saattaa hyötyä isomman kanssa tehtävästä markkinointiyhteistyöstä, jossa se pääsee hyödyntämään isomman yrityksen olemassa olevaa asiakaskuntaa ja kohderyhmiä. Mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita voi etsiä esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. Mieti ennen yhteistyöehdotuksen tekemistä tarkkaan, miten esittelet yrityksesi ja sen tuotteet, ja ennen kaikkea: miten kumppaniyritys hyötyisi yhteistyöstänne.
Ennen yhteistyöhön ryhtymistä kannattaa aina myös tarkastaa yhteistyökumppaniyrityksen taustat.
Referenssit tiskiin
Yksi yrityksesi tärkein myyntivaltti ovat tyytyväiset asiakkaat. Uudella yrityksellä niitä ei tietenkään välttämättä vielä ole kovinkaan paljon, mutta heti kun niitä alkaa kertymään, kannattaa ne valjastaa yrityksen markkinoinnin käyttöön.
Kaikilta asiakkailta kannattaakin kerätä asiakasarvioita tai palautetta ja laittaa ne näkyville. Näin potentiaaliset asiakkaasi tietävät, että sinulla on ollut tyytyväisiä asiakkaita. Zeckit-widgetin avulla voit kerätä asiakasarvioita suoraan yrityksesi kotisivuilla.
Erityisen tyytyväisiltä asiakkailta kannattaa pyytää myös erillinen referenssitarina eli kirjallinen suositus, ja pyytää, että saat käyttää sitä yrityksesi markkinoinnissa.