Onko yritystoimintasi kasvanut niin, että työtä riittäisi useammalle henkilölle? Usein yksinyrittäjät painavat vaikka kellon ympäri töitä yrittäessään tehdä kaiken itse. Vaarana voi olla työtaakan alle uupuminen. Jos yrityksen toiminta on jo vakiintunutta, työntekijän palkkaaminen voi olla viisasta ja kun yritystoimintaa ollaan kasvattamassa, on työntekijöiden palkkaaminen usein välttämätöntä.
Irene Matinpalo, oikeustieteidenmaisteri ja yritysasiantuntija YritysEspoosta neuvoo päivittäin työkseen eri alojen yrittäjiä. Hänellä on ollut myös oma yritys vuodesta 2004 lähtien. Tässä jutussa Matinpalo kertoo, mitä asioita ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa tulee huomioida.
– Työnantajan vastuista ja velvoitteista pitää ottaa selvää ensimmäistä työntekijää palkatessa. Esimerkiksi työnantajan tulee ilmoittautua säännöllisenä palkanmaksajana työnantajarekisteriin, ottaa lakisääteiset työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset, huolehtia TyEL-vakuutuksista, järjestää työterveyshuolto ja huolehtia työaikakirjanpidosta. Myös työsopimukset tulee muistaa tehdä kirjallisena, Matinpalo sanoo.
Mitä kuluja on odotettavissa, kun palkkaa työntekijän
Suurin syy apukäsien palkkaamatta jättämiselle on usein palkkaamisesta syntyvät palkka- ja muut sivukulut. Palkkauskuluja voi ja kannattaa laskea ennakkoon, ja kysyä vaikka kirjanpitäjältä apua, jos laskelmien tekeminen tuntuu vaikealta. Lisäksi täytyy huomioida esimerkiksi työntekijöiden vuosilomista syntyvät kustannukset.
Kun kaikki palkkaukseen liittyvät luvut saa kirjattua ylös, työntekijän palkkaamisen kannattavuutta pystyy arvioimaan. Verohallinnolta löytyy laskuri, jonka avulla laskelmia voi tehdä.
Työntekijän palkkaamiseen voi saada myös taloudellista tukea eri tahoilta.
– Työttömän työnhakijan palkkaamiseen voi saada palkkatukea TE-palveluilta, lisäksi TE-palveluilla on yrityksille rekrytointipalveluja. Kannattaa tutustua myös TE-palveluiden Työllistä taidolla -palveluun. Se on valtakunnallinen Uudenmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston rahoittama ja hallinnoima palvelu, Matinpalo vinkkaa. Palvelu auttaa yrittäjiä hahmottamaan, miten työntekijöitä kannattaa hankkia omaan yritykseen.
Tukea ja neuvontaa yrittämisen eri vaiheissa on saatavilla ympäri Suomen Uusyrityskeskusten kautta. Osoitteesta perustamisopas.fi löytyy yrittäjille ladattava opas, jossa on kerrottu kattavasti ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta. Uusyrityskeskuksiin pääsee juttelemaan asiantuntijoiden kanssa myös paikan päälle. Yritysasiantuntijat osaavat auttaa muun muassa laskelmissa ja kertoa työnantajan velvoitteista.
Näin löydät sopivan työntekijän:
- Ala etsimään sopivaa henkilöä. Omia verkostoja kannattaa ehdottomasti hyödyntää huhuilemalla avoimesta työpaikasta eri sosiaalisen median kanavissa. Työpaikkailmoitukseen kannattaa panostaa ja luetuttaa se muutamalla henkilöllä ennen julkaisua. Tulevan työntekijän pääasialliset työtehtävät, vastuualueet ja työnimike kannattaa kirjoittaa auki melko tarkasti, jotta oikean tyyppiset henkilöt hakevat paikkaa. Ilmoituksessa on hyvä myös olla lyhyt ytimekäs esittely yrityksestä.
- Viilaa hakemus huolella. Kerro ilmoituksessa minkälaista tyyppiä haet, mitkä ovat vaaditut taidot ja vaatiiko työ tietyn tutkinnon tai pätevyyden. Kerro myös mitä tarjoat, sillä palkka ja muut edut kiinnostavat hakijoita. Laita ilmoitukseen, kuinka haluat paikkaa haettavan ja yhteystiedot lisäkysymyksiä varten. Mainitse, milloin työ alkaa ja minkälainen työsuhde on kyseessä: määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Muista myös mainita onko kyseessä kokoaika vai osa-aikainen työ.
- Kutsu potentiaalisimmat ehdokkaat haastatteluun ja mieti kysymykset ennakkoon. Muista, että haastattelutilanteissa joitakin ihmisiä saattaa jännittää kovasti, joten pyri tekemään tilanteesta mahdollisimman rento. Toinen haastattelukierros voi olla paikallaan, jos hyviä hakijoita on useita etkä ole ihan varma valinnasta. Työtehtävään liittyvän pienen tehtävän teettäminen voi olla toimiva tapa saada käsitys hakijan taidoista. Muista, että annat yrityksestäsi hyvän kuvan, kun ilmoitat kaikille haastattelussa käyneille rekryn lopputuloksesta – myös niille, joita et valinnut avoimeen työpaikkaan.
Rekrytointiprosessiin voi mennä paljon aikaa ja vaivaa, jolloin rekrytoinnin ulkoistaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Sopivia rekrytointiyrityksiä voit hakea Zeckitistä. Jotta löydät parhaat hakijat, hyödynnä myös mahtavat markkinointivinkkimme.
Lähteet: