Ilmalämpöpumppu tuntuu olevan joka kodin hittituote, eikä ihme. Tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumpun avulla voidaan kattaa jopa 35–40 prosenttia kodin lämmöntarpeesta, niin vanhoissa kuin uusissakin taloissa. Tämä tarkoittaa varsinkin omakotitaloasujalle sievoisia säästöjä, sillä kodin lämmitys on yksi suurimmista omakotitalon energiasyöpöistä. Ilmalämpöpumppu tuo helpotusta myös kesäkuumalla, kun sen avulla voi viilentää asuntoa tehokkaasti.
Ilmalämpöpumpun asennuksen hinta
Ilmalämpöpumpun asennuksen hinta on noin 30–50 prosenttia laitteen hankinnan kokonaiskustannuksista. Yleensä ilmalämpöpumpun asennus maksaa noin 600–900 euroa. Hinnat kuitenkin vaihtelevat esimerkiksi asennustyön sisällön mukaan, ja halvimpiin asennushintoihin ei yleensä sisällykään sähkötöitä.
Jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä maksuvaiheessa, tee taustatyöt hyvin ja selvitä ennen tilaamista, mitä kaikkea asennuspakettiin kuuluu. Tarkista myös, millainen takuu laitteella ja sen asennuksella on. Ilmalämpöpumppu kannattaa yleensä hankkia yritykseltä, joka laitteen asennuksen lisäksi tarjoaa myös niiden huolto- ja korjauspalveluja. On hyvä, että sama yritys asentaa lämpöpumpun ja ottaa vastuun sen toiminnasta ja varaosista myös jatkossa, sillä lämpöpumppujen käyttöikä on 10–25 vuotta.
Ilmalämpöpumpun asennustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen. Huomioithan, että vähennys koskee vain työn osuutta, ei itse pumpun hankintaa, joten yritykseltä kannattaa pyytää erittely kotona tehdyn asennustyön hinnasta. Jotta vähennyksen voi saada, asennusyrityksen täytyy myös kuulua ennakkoperintärekisteriin. Lue blogistamme lisää, miten varmistat, että saat kotitalousvähennyksen ilmalämpöpumpun asennustyöstä.
Palkkaa ammattilainen asentamaan ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppuja asentavia firmoja on moneen lähtöön, joten ennen kaupoille ryntäämistä kannattaa käyttää aikaa erilaisten vaihtoehtojen vertailuun.
Ennen ilmalämpöpumpun hankintaa kannattaa selvittää, millainen laite sopii oman kodin lämmitysjärjestelmään parhaiten. Tietoa tästä saa esimerkiksi Motivan ja SULPU:n verkkosivuilta. Kannattaa myös tarkistaa, että ilmalämpöpumppu on Suomen olosuhteisiin sopiva. Suomen markkinoilla voi hämäävästi olla sellaisiakin lämpöpumppuja, jotka eivät toimi hyvin täkäläisissä sääolosuhteissa.
Ilmalämpöpumppuja ei saa turvallisuus- ja ympäristönsuojelusyistä asentaa itse, eikä työtä myöskään saa teettää epäpätevällä asennusliikkeellä. Ammattilainen osaa pitää huolen siitä, että laite tulee asennettua oikein ja laitteen kondenssivedet päätyvät oikeaan paikkaan. Pahimmillaan huonosti asennetut laitteet aiheuttavat jopa kosteusvaurioita. Laitteita saavat asentaa ja huoltaa vain yritykset, jotka täyttävät kylmäalan pätevyysvaatimukset. Ilmalämpöpumpun asennukseen saattaa sisältyä myös luvanvaraisia sähkötöitä, kuten laitteen vaatiman sähkörasian asennus ja johdottaminen sähkötaululle.
Oikea asennuspaikka oleellista
Ammattilainen osaa myös neuvoa ilmalämpöpumpun sijoittamisessa, jotta saat siitä täyden hyödyn irti. Huonoon paikkaan asennettu ilmalämpöpumppu ei pääse kierrättämään ilmaa asunnossa eikä näin lämmitä tai viilennä optimaalisesti. Yleensä paras paikka ilmalämpöpumpulle on eteisaulan oven yläpuolella. Jos asunnossasi on takka, kannattaa ilmalämpöpumppu sijoittaa niin, että se pystyy kierrättämään takan lämmittämää ilmaa tehokkaasti ympäri asuntoa.
Jos innostuit ilmalämpöpumpun hankinnasta, etsi työlle tekijä Zeckit-yrityshausta. Palvelun avulla tarkistat helposti yritysten taustat ja näet muiden asiakkaiden antamat arviot.
Lähteet: