Oletko rakennuttamassa omaa taloa ja haluaisit sen olevan mahdollisimman energiatehokas? Energiatehokkaan talon rakentaminen on ekologisesti ja taloudellisesti kannattavaa, sillä se vaikuttaa suoraan esimerkiksi sähkölaskun loppusummaan. Energiatehokkuuteen sijoitettu raha maksaa itsensä takaisin ja talon jälleenmyyntiarvo kasvaa. Tästä blogista löydät ammattilaisen neuvot, mihin asioihin on syytä kiinnittää huomiota suunniteltaessa energiatehokasta kotia.
Ammattilainen avuksi energiatehokkaan talon suunnitteluun
Energiankulutukseen vaikuttaa monta asiaa, jotka kannattaa huomioida talon osto- ja rakennusvaiheessa. Energiatehokas talo voidaan tehdä yleisesti käytössä olevilla ratkaisuilla ja hyödyntämällä rakenteellisia ja teknisiä keinoja. Talotehtailta löytyy myös valmiita talomalleja, jotka ovat energiatehokkaita. Pätevä pääsuunnittelija osaa suunnitella ratkaisuja, jotka ovat optimaalisia kokonaisenergiankulutuksen kannalta. Suunnittelija yhdistää eri suunnitelmat (arkkitehti-, rakenne-, lvi- ja sähkösuunnitelmat) energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi.
Talon koko ratkaisee energiankulutuksessa
Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta neuvoo asunnon hankintatilanteessa ensimmäiseksi tarkastelemaan neliöitä.
– Energiankulutuksen optimoinnin kannalta avainasemassa ovat tarpeelliset neliöt.
Mieti realistisesti, minkä verran tarvitsette tilaa ja huoneita eri käyttötarkoituksiin. Jos perheessä on esimerkiksi lapsia, mieti, tarvitseeko heillä kaikilla olla oma huone. Asunnon elinkaarta ja muunneltavuutta kannattaa pohtia jo rakennusvaiheen alussa. Miten huoneita ja niiden käyttöä voi muunnella esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lapset muuttavat omilleen.
Talon muodolla ja sijainnilla on väliä
Nelikulmainen rakennus on energiankulutuksen kannalta optimaalisin. Mitä enemmän talossa on erilaisia muotoja ja siivekkeitä, sitä enemmän energiaa kuluu lämmitykseen. Talo kannattaa rakennuttaa tontille, joka on suojassa tuulelta ja johon paistaa myös talvella aurinko. Lisäksi talo olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä sijoittaa tontille niin, että talon katon lape on etelää kohti, jolloin aurinkopaneelit ja aurinkokeräimet pystytään sijoittamaan optimaalisesti.
Kun talon rakenteet ovat hyvin eristetyt ja ilmatiiviit, lämpö ei pääse karkaamaan harakoille.Tiiviit ikkunat ehkäisevät vedon tunnetta ja säästävät energiaa. Täältä voit lukea vinkkimme ikkunaremonttiin. Ikkunoita valitessa kannattaa kysyä ammattilaiselta vinkkejä ja vertailla ikkunoiden energialuokituksia.
Lämmitysmuoto vaikuttaa energiatehokkuuteen
Ikkunoiden ja talon rakenteiden lisäksi taloon valittu lämmitysmuoto vaikuttaa talon energiatehokkuuteen. Lämmitysmuotoja on tarjolla monia, joista energiatehokkuuden asiantuntija Kettunen antaa omat vinkkinsä.
– Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole. Niin lämpöpumpputekniikalla, kaukolämmöllä kuin puupohjaisilla lämmitysmuodoillakin yhdistettynä aurinkolämpökeräimiin tai sähköpaneeleihin saadaan lämmitettyä talo ekologisesti ja tehokkaasti, Kettunen sanoo.
Koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla, energiaa säästävä automaatio ja energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmät viimeistelevät energiatehokkaan kodin.
On hyvä myös muistaa, että energiankulutukseen pystyy vaikuttamaan hyvin paljon itse. Energiankulutusta voi optimoida muun muassa säätämällä eri tilojen lämpötiloja tarpeen mukaisiksi sekä huomioimalla energiankulutuksen suihkussa ja saunaa lämmittäessä.
Lue lisää vinkkejä arjen pienistä teoista, joilla voit vaikuttaa kodin energiankulutukseen.