« takaisin

Vinkit taloyhtiön remonttiin: näin valitset urakoitsijan

Kevät on monessa taloyhtiössä yhtiökokousten ja myös tulevien remonttien suunnittelun aikaa. Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on remonttien lähestyessä paljon vastuuta, kun remonteille etsitään urakoitsijoita. Mutta miten taloyhtiössä kannattaisi valita urakoitsija esimerkiksi putkiremontille? Kokosimme tähän postaukseen vinkit taloyhtiöille urakoitsijan valintaan.

vinkit taloyhtiön remonttiin näin valitset urakoitsijan

1. Remonttiurakoitsijan valintaan kannattaa varata reilusti aikaa. Monesti hankkeen suunnittelu aloitetaan jo vuosia ennen varsinaista remonttia, ja ihan syystäkin. Kiireessä tehdyt päätökset voivat aiheuttaa harmia myöhemmin. Ei olisi kovin kiva tilanne, jos urakoitsija esimerkiksi joutuisi kesken remontin taloudellisiin vaikeuksiin, häipyisi kesken työn tai menisi konkurssiin. Myös huono työnjälki ja vastuu- tai takuukorjauksiin kykenemätön urakoitsija olisi melkoisen ikävä asia taloyhtiölle. Lue täältä, miten Zeckit voi auttaa remonttiurakoitsijan valinnassa. 

2. Miten yrityksen aiemmat urakat ovat menneet? Tutustu remonttifirmojen aiempiin kohteisiin, pyydä referenssejä ja kysy yrityksen edellisiltä asiakkailta kokemuksia remontin kulusta ja työn laadusta. Aiempi asiakas osaa kertoa myös remontin viestinnästä ja sen onnistumisesta: kuinka remontin eri vaiheista informointiin ja oliko vuoropuhelu asiakasyhtiön kanssa sujuvaa.

3. Selvitä remontoivan yrityksen kyky selvitä urakasta kunnialla. Ovatko yrityksen vakuutukset kunnossa? Onko se hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot ja työeläkemaksut? Mikä yrityksen liikevaihto ja taloudellinen tilanne on?

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti yrityksen työntekijöiden määrään sekä liikevaihtoon suhteutettuna tulevan urakan kokoon, sillä se kertoo paljon yrityksen kyvystä selvitä urakasta ja vastuistaan. Nämä tiedot selviävät helpoiten ilmaisesta Zeckit-palvelusta.

4. Kilpailuta urakka. Jos ei ole kyse mistään ihan pienestä fiksistä, taloyhtiön tulisi aina kilpailuttaa urakkansa, jotta sille saadaan paras mahdollinen hinta. On vaikeaa asettaa mitään euromääräistä rajaa, milloin taloyhtiön hankkeet tulisi kilpailuttaa, sillä tässä kannatta aina harkita kilpailutuksen hyötyjä suhteessa siitä koituviin kustannuksiin ja vaivaan.

Tarjouksia tulisi pyytää riittävä määrä sellaisilta urakoitsijoilta, joilla arvellaan edellisessä kohdassa mainitun taustatutkimuksen mukaan olevan parhaat tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet suoriutua urakasta sekä hyvä maine. Taloyhtiöiden hankekilpailutusta ei koske mikään lainsäädäntö, mutta se kannattaa järjestää ns. hyvän tavan mukaisesti.

Tarjouspyynnön olisi hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen, jotta hinnan pystyy määrittämään ja tarjouksia on helpompi vertailla.

5. Muista tilaajavastuulaki. Yritysten lisäksi myös taloyhtiön on huomioitava tilaajavastuulaki tilatessaan työtä palveluntarjoajalta. Tilaajavastuulain mukaiset selvitykset täytyy tehdä ennen sopimuksen solmimista, kun urakkasopimuksen arvo ylittää 9000 euroa tai työn kesto ylittää 10 päivää. Jos työ on jatkuvaluonteista, kuten isännöintipalvelut, tulee tiedot tarkastaa vuoden välein.

Taloyhtiö voi pyytää urakoitsijaa lähettämään tilaajavastuudokumentit, tai taloyhtiön edustaja voi tarkistaa tiedot Vastuu Groupin Raportti-palvelusta, mikäli yritys kuuluu Luotettava Kumppani -palveluun

6. Kun remontti on ohi ja kaikki meni putkeen, jaa tieto muillekin arvioimalla yritys Zeckitissä. Näin autat muita taloyhtiöitä löytämään hyvän yrityksen, ja hyvä yritys saa näkyvää kiitosta.Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla

 

Lähteet: Kiinteistölehti 


Lue lisää aiheesta