« takaisin

Yrittäjän vinkit perheen perustamista harkitsevalle

11.7.2018

Palkollisena työskentelevä ja yrittäjä ovat hyvin erilaisessa tilanteessa perheen perustamista harkitessa. Yrittäjä ei voi vain ilmoittaa päivää, milloin jää äitiyslomalle, vaan valmistelut kannattaa aloittaa jo harkintavaiheessa.

”Itse aloin luomaan pohjaa yrityksen jatkumiselle jo ennen kuin aloimme yrittää vauvaa. Etsin esimerkiksi henkilön, joka voisi jatkaa yrityksen toimintaa sitten, jos vauvaonni suosii”, Luhtavilla Oy:n omistaja Tuuli Luhtalampi kertoo. Luhtavilla on kotoisa yrittäjävetoinen liikuntastudio Espoossa. Yritys oli alkuun yhden naisen yritys. Vuosien varrella toiminta on kasvanut työllistäen tällä hetkellä useamman henkilön.

Luhtalampi viettää tällä hetkellä suurimman osan ajastaan pienen poikavauvan kanssa. Ennen pojan syntymää Luhtalampi teki paljon valmisteluja, jotta yritys pyörisi normaalisti hänen poissaollessaan. Lue Luhtalammen vinkit, kuinka valmistautua yrityksen kannalta vauvan tuloon.

Yrittäjän vinkit perheen perustamista harkitsevalle

1. Kirjaa ylös työnkuvasi

Yrittäjän työnkuva on usein hyvin monipuolinen talkkarista nettisivukoodarin kautta liiketoimintaa kehittäväksi toimitusjohtajaksi. Kirjaa kaikki työtehtäväsi ylös. Tämä auttaa hahmottamaan, minkälaisen osaajan tarvitset hoitamaan tonttiasi. Laadi ennakkoon ohjeistuksia ja vuosikelloja, joista on sijaiselle apua. Monella yrittäjällä kaikki asiat ovat omassa päässä eivätkä missään ylhäällä, joten aloita dokumentointi ajoissa.

2. Etsi sopiva sijainen

Halusin löytää ihmisen, joka jakaa saman vision yrityksestä kuin minä ja johon voin täysin luottaa, Luhtalampi kertoo. Jaa työt työntekijöille, jotta kaikki tulee hoidetuksi. Palkkaa sijainen ajoissa, mielellään useita kuukausia ennen äitiysvapaan alkua. Näin hän ehtii perehtyä yrityksen toimintaan ja tapoihin, kun vielä olet paikalla. Näin sinun ei tarvitse vastailla äitiysvapaalla koko ajan puhelimeen tai olla huolissasi, kuinka yritys pyörii ilman sinua.

Yrittäjän äitiysraha, YEL, yrittäjä, perhe, liiketoiminnan kehittäminen, sijainen, palkkaRoope pääsi äitinsä mukana liikuntastudiolle

3. Tee tarkat laskelmat kuluista

Sijaisen palkkaaminen sivukuluineen on melkoinen menoerä, joten tee tarkat laskelmat. Muista että perehdytysaikana maksat palkkaa teille molemmille muun henkilökunnan lisäksi. Samoin YEL:in nosto on usein tarpeen, jotta pystyt turvaamaan elämisen vauva-aikana.

4. Muista tarkistaa YEL:in taso

Tarkista, että YEL (yrittäjän eläkevakuutus) on oikealla tasolla, sillä vanhempain- ja äitiysraha määräytyvät YEL:n mukaan.

5. Informoi asiakkaitasi

Informoi asiakkaitasi ja yhteistyökumppaneitasi vauvaonnesta ja kerro keneen he voivat olla jatkossa yhteydessä.

6. Aloita valmistelut ajoissa

Olimme sijaisen kanssa samaan aikaan töissä kaksi kuukautta, ja se ei ihan riittänyt. Perehdytettävää asiaa on niin paljon, että suosittelen useamman kuukauden työskentelyä sijaisen kanssa.

 

Lue myös vinkit, kuinka teet intohimonkohteestasi itsellesi työn


Lue lisää aiheesta